14 май е датата за Националната кампания за профилактика на рака на кожата Евромеланома 2014

Моля ви, ползвайте слънцепредпазни средства, призова в "Инстаграм" Хю Джакман, след като претърпя още една оперативно отстраняване на базалноклетъчен карцином от лицето, половин година след първата подобна хирургическа интервенция, миналия ноември.

Този вид рак на кожата, наричан още базоцелуларен, е локално (местно) агресивен и не дава метастази, но ако не се лекува, може да премине в по-опасна форма.

45-годишният актьор от X-Men ще се появи на екран по-късно този месец в седмия си филм като Върколака, където отново демонстрира атлетично тяло. "Дни на отминалото бъдеще" е по кината от 23 май.

Междувременно в ЕС тече тазгодишната кампания Евромеланома, водена от Европейската академия по дерматология и венерология. У нас датата за профилактични прегледи срещу рака на кожата е 14 май, а в сайта на Българското дерматологично дружество Derma.bg е поместен списъкът с лекарските кабинети, които се включват в инициативата, провеждана в България за девета поредна година.

Всеки, който има съмнително изменение на повърхността на кожата си, подобно на бенка, незаздравяваща рана или друг тревожен обрив, локализиран на откритите или покритите телесни части, може да се консултира със специалист от списъка напълно.

Не забравяйте да подновите слънцезащитната си козметика, като проверите срока на годност върху миналогодишните опаковки.

Всъщност се препоръчва цялата ви лятна козметика да съдържа SPF - от фон дьо тена и тоалетното мляко за лице през лосионите за тяло та чак до червилото и лака за нокти.

Статистика сочи, че от 1980 г. насам, когато де факто започва употребата на слънцепредпазни средства, са намалели и случаите на злокачествени образувания по кожата (меланоми).