Почивката по българското Черноморие не е само за патриотично настроени летовници и последователи на кампанията "Родното море не е демоде"

Защото Черно море е магия! - ще ви отговори всеки, който е роден по крайбрежието му. Освен емоциите, разбира се, има и купища факти, които ни карат всяко лято да избираме категорично посоката. Изброяваме само някои от причините, които ни теглят на изток, към морето.

Виж още: С какво България привлича и отблъсква

1. Психологически

Черно море се харесва на българина, защото съответства на нашия мащаб - не е прекалено голямо като океаните, не е и прекалено малко, каквото е например унгарското езеро Балатон. Някога древните са го наричали Негостоприемно море, но когато го усвоили и оценили, го прекръстили на Евксинос Понтос.

2. Географски

Релефът на морския бряг е изключително разнообразен и красив - от нос Калиакра на север през устието на Камчия и полуостров Несебър, с живописни заливчета, златисти плажове и много зеленина плюс резервати, съхранили своята дива прелест - от Яйлата и Лонгоза до Ропотамо и Велека.

Виж още: "Ню Йорк таймс" хвали красивото ни Черноморие

Природният резерват Балтата край Албена допринася за чистия въздух в курорта

3. Исторически

Тази привлекателност на крайбрежието е била забелязана още от древни времена. Много култури и цивилизации са оставили своите следи по Черноморието: знаменитият Варненски халколитен некропол с най-старото обработено злато в Европа, митичното съкровище на Лизимах - пълководеца на Ал. Македонски, укрито някъде в пещерите на Калиакра, "вампирът" от Созопол, средновековните крепости и храмове.

Виж още: Защо сензационната находка в Черно море буди притеснение

4. Съвременните условия за туризъм, които се развиват вече над половин век, от началото на 60-те: курорти, атракциони, заведения. И въпреки комерсиалните недомислици, българското Черноморие запазва своята привлекателност за многобройните туристи, които се стичат у нас от десетилетия насам.

5. Сравнително ниската соленост на водата - резултат от многото реки, които се вливат в него, и тясната връзка със Средиземно море, - прави Черно море особено приятно за плуване и къпане. Немалко значение за комфорта на летовниците има и отсъствието на човекоядни акули или други хищни твари. С други думи - хорър сюжети като "Челюсти" у нас са невъзможни.

Виж още: Мегалодон - и още 10 подводни чудовища от филмите

6. Културни

Тук са снимани немалко класически български филми: "Слънцето и сянката", "Невероятна история", "Равновесие", "Петимата от Моби Дик", "Опасен чар", "Още нещо за любовта", "Нещо във въздуха", "С деца на море"... а от тази година - и сериали като "Г-н Х и морето" и "Островът на сините птици". 

Черно море оставя своя отпечатък в творчеството на поети като Вапцаров, художници маринисти, автори на песни. Неслучайно край морето се провеждат много фестивали, сред които "Златният Орфей", "Варненско лято", "Златна роза", "Любовта е лудост", "Бургас и морето".

7. Прозорец към света

Българинът говори с любов за "нашето Черно море", но същевременно една от неговите привлекателни страни винаги е била функцията му на прозорец към света - заради чуждите туристи и моряците, дори в затворените времена на соца.

Виж още: Алкохолният туризъм в България - някога и днес

Източник: Bulevard.bg