Находките от морския град, които предизвикаха голям туристически интерес, не са единствените подобни у нас

От събота, 16 юни 2012 г., в Националния исторически музей (НИМ) може да се види скелетът на т.нар. "вампир", открит в Созопол.

Тези дни гроб с ритуал против вампирясване, вероятно от XIII-XIV в., беше открит и при проучването на некропол в църквата "Св. Иван Рилски" във Велико Търново.

Проф. Николай Овчаров обясни пред БНР, че става дума за езически обичаи, чрез които роднините се борят за душата на своя близък - да не вампиряса, да не я вземат злите сили в първите 40 дни след смъртта.

Двата созополски скелета, прободени с железни колове, предизвикаха голям туристически интерес, след като бяха изровени в началото на месеца при разкопки при манастира "Св. Николай Чудотворец" в морския град.

Покойниците са били погребани в близост до църква, което свидетелства за знатния им произход

Директорът на НИМ Божидар Димитров припомни, че подобни тленни останки не са единствени по рода си у нас - такива са били открити и в село Дебелт още през 2004-2005 г. от археолога Петър Балабанов, който обаче не вдигнал шум по случая.

Всъщност все още актуалната мания по вампирите настъпи малко по-късно, от около 2008 г., покрай романите на Стефани Майър от поредицата "Здрач" и екранизирането им.

Тогава се появи и сериалът на HBO "Истинска кръв", а година след това - и по-младежкият "Дневниците на вампира", в който главната женска роля се изпълнява от актрисата Нина Добрев, родена в България.

Страната ни е на световната "вампирска" карта и заради филми като "Дракула", "Интервю с вампир", "Носферату", в които маршрутът на ловците на вампири към Трансилвания задължително минава през пристанището на Варна.