Tortured Soul са една от бандите, които ще чуем по време на тазгодишния Sozopol Fest.

Розови и виолетови светлини падат върху тримата музиканти, издокарани в тесни вратовръзки, вталени панталони и колосани ризи. Масата публика, събрана пред тях пулсира от общ ентусиазъм. Меки чувствени вокали се носят от фронтмена – усещането се подсилва и от неумолимия бийт на барабаните, на които свири. От двете му страни са басистът, който подскача в ритъм, както и кийбордистът, чието хладнокръвно изражение контрастира с огъня, в който горят пръстите му. Това са Tortured Soul.

Родени от простото, но революционно схващане, че модерната денс музика може да се изпълнява изцяло на живо, бруклинската банда Tortured Soul пълни клубовете и дансингите със своите уникални изпълнения на живо, докато записите им прехвърлят границите на соул, денс и поп музиката.

Tortured Soul са оставили вдъхновяваща следа в света на модерната музика. След успеха на ранните им, сега превърнали се в класически денс сингли "I Might Do Something Wrong", "Fall In Love" и "How’s You Life" през 2001 и 2002, Tortured Soul се оформят официално като лайв банда и планират своето първо турне за 2003, често в клубове, в които никога преди това не е имало живи изпълнения. С отдадеността на своите фенове и диджеи като основа, Tortured Soul записват участия по различни места, включително и фестивали по целия свят – от Bonnaroo в Тенеси до Java Jazz в Индонезия. 

Днес, след 8 години турнета и репутация на легендарни шоумени, Tortured Soul са първата група с live концерт във величествения техно клуб Fabric в Лондон, както и с публика, надхвърляща 15 000 души на джаз феста в Монреал. 

Комбинирайки елементи на класическия соул и фънк с фин усет към днешната танцувална чувственост, стилът на Tortured Soul е ехо от миналото и предизвикателство към бъдещето. Тази смесица от звуци им печели овациите на професионалисти като Лени Кравиц и Бари Манилоу и ги превръща в любим избор на диджеи от много жанрове. Ремикси на техни парчета са правили светила като Osunlade, DJ Spinna, Alix Alvarez, Quentin Harris и Dimitri From Paris, участвали са в повече от 25 компилации на най-изявените денс лейбъли – от Hed Kandi до Defected –едно доказателство за влиянието, което те имат върху съвременната денс музика. 

През 2006 излиза техният първи дългосвирещ албум "introducing Tortured Soul," (Purpose Records / R2 Records), в който място намират техни ранни сингли, заедно с нови студиини бисери. В началото на март 2009 излиза албумът "Did You Miss Me" от новосъздадения техен лейбъл TSTC Records (Dome UK/Europe, Columbia Japan). Докато той печели все по-голяма популярност със заразителния си диско ритъм, прочувствен истински соул и лирични теми, които варират от меланхолична любов, изневяра и вълненията на нощния живот, албумът единодушно е определен като най-многопластовото им творение за момента.

Със създаването на TSTC Records последният им албум "Did You Miss Me" и предстоящото световно турне, 2012 определно ще бъде една щура година за групата. Стъпили на стабилната музикална основа, която сами са си изградили, Tortured Soul гледат нетърпеливо към бъдещето и, както твърди Gilles Peterson, Tortured Soul са „бъдещето на хаус музиката“.

Ще ги чуеш на живо по време на Sozopol Fest.