Мерките на варненския кмет срещу пиенето на обществени места, анонсирани в края на сезона, не могат да спрат летовниците да си пият кротко по хотелските стаи - показва опитът от годините на соца. Какви са били вкусовете на чужденците тогава?

Лятото на 1975 г. Един датчанин пристига у нас за почивка по Черноморието с цяла група сънародници и чартърен полет до Варна. Слиза от самолета вече подпийнал, подкрепян дискретно отстрани от двама приятели.

Две седмици по-късно датските туристи си тръгват от страната ни, а същият екземпляр от групата, отново поддържан от двамата си приятели, изразява задоволство от прекараната почивка и пита къде е бил - в България или в Румъния, за да се похвали вкъщи.

От персонала на хотела разказват, че той не само не отишъл нито веднъж до морето, но дори от стаята си не излизал, а балконът бил пълен с празни бутилки от алкохол.

Идеалната почивка. Две седмици пълно изключване. Тотален рестарт.

Виж още: Най-странните алкохолни обичаи по света

Общо взето обаче гостите на страната ни не прекалявали - наслаждавали се с мярка на питиетата, вкусната храна, слънцето, златния пясък и флиртовете с любезните си домакини. Бивши екскурзоводи си спомнят, че в онези години

всяка нация си имала определени алкохолни предпочитания:

Туристите от соцстраните клонили към бирата.
Немците също пиели бира, която обаче смесвали с шампанско.
Англичаните наблягали на виното, главно бяло. По-любознателните от тях се осмелявали да опитат и български коняк (бренди), като фаворитът им бил "Преслав", макар че най-популярният по онова време бил "Слънчев бряг".
Датчаните, като сериозни хора, предпочитали уиски.
Французите, доколкото ги имало, например в "Русалка", си правели средиземноморски коктейли.

Всички чужденци обаче, без оглед на национална принадлежност и възраст, още от първата вечер откривали ракията като аперитив, в комбинация с шопска салата. Думите "шопска" и "ракия" влизали моментално в речника им. Безотказно!

Виж още: С какво България привлича и отблъсква

Пренасяме се три десетилетия по-късно - 2005 г. Освен с футболния вандализъм, Англия вече има сериозен проблем с пиянството на младото поколение. 19-годишният Майкъл Шийлдс от Ливърпул се озова зад решетките у нас, след като на връщане от финала на Шампионската лига в Истанбул през май

група британски запалянковци остават за кратко в Златни пясъци

Тяхна случайна жертва става 25-годишният барман Мартин, който бива ударен с камък по главата, докато се опитва да разтърве препилите чужденци.

Шийлдс беше осъден на 15 години затвор по обвинение в опит за убийство, но присъдата му по-късно беше намалена на 10 години и той беше върнат в родината си.

Виж още: В. "Сън": България във Вулгария

2015 г., в навечерието на местните избори. Август е, а морската столица, както и прилежащите й курорти гъмжат от туристи - наши и чужди. Сред най-популярните места за разходка са централните пешеходни булеварди, както и Морската градина, с новото осветление за вечерни разходки, инсталирано в навечерието на сезона... (Фотогалерия)

Някогашното Морско казино във Варна днес отваря само през лятото, а дворът му е сред малкото места, където можете да изпиете едно питие насред Морската градина, без да ви глобят

Община Варна е обявила война на алкохолния туризъм,

гръмват медиите след празничния 15 август. Кметска заповед забранява да се пие алкохол на откритите обществени места в града и близките курортни комплекси. 

Ограничението, наложено до края на туристическия сезон (от който вече не остава много), било предизвикано от множество сигнали и жалби на граждани, международни застрахователни компании и туроператорски фирми.

Виж още: Слънчев бряг продава най-евтината бира сред курортите

"Силно сме обезпокоени и от това, че туристите масово пиянстват в курортните комплекси и притесняват останалите гости. Забраната засяга тези, които пият алкохол по улиците, по пейките в градинките и по алеите", пояснява зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов, цитиран от "Монитор", и се аргументира:

"Напоследък зачестиха случаите на пиянски изстъпления на туристи, които грубо нарушават обществения ред, а общината не може да наблюдава процеса безучастно."

Виж още: Град(ин)ският кошмар

Полицаите директно ще издават актове на нарушителите, а санкциите са фиксирани в наредбата. Целта на кметската заповед била най-вече да се въведе ред в курортните комплекси, където

ставали и инциденти с препили туристи

Според общинската наредба за обществения ред за по-маловажните нарушения, към които спада и обръщането на някоя и друга чашка в паркови площи, се полага глоба от пет до 50 лв. - макар че във вътрешността на страната санкцията варира от 20 до 200, а в някои градове (Перник, Пловдив, Добрич, Шумен) достига и 500 лв.