При разкопки в крепостта Лютица е открит фрагмент от дестилационен апарат за произодство на ракия

След като през уикенда откри чудотворна вода по камъка в Голямата базилика в Плиска, а седмица преди това защити Благой Георгиев за това, че остави инициалите си върху Колизеума, днес директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров анонсира ново откритие в типичния си стил.

"Докато има ракия, България е непобедима", се казва в писмо на Димитров медиите, в което се съобщава, че при разкопки в крепостта Лютица край Ивайловград е открит фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия. 

Това е третият дестилационен съд за ракия, откриван в България - първият е намерен в Дръстър, днешна Силистра - и вторият в крепостта. Всички те са от XI век.

Виж още: Божидар Димитров: Долу ръцете от Благо Джизъса

Ракията - изконно българска, нищо, че я пием всички

"Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през ХVІ век. Археологът проф. Константин Тотев обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от ХІV век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник. А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи "с мустаци", които отгоре на всичко преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт", се казва в писмото на шефа на НИМ.

По думите на Димитров "сега става ясно, че ракията сме я измислили поне три века по-рано от ХІV век".

Източник: НИМ