Лятото настъпи в аванс и един от основните проблеми е вече наоколо - градските паркове и градинки се превърнаха в кочини

Алкохол, трева (леки наркотици), уриниране, повръщане... Подобни гледки в паркове и градинки вечер са все по-чести, а вече и през деня.

За това ни сигнализираха софиянци, възмутени от липсата на държавен контрол и пълното безхаберие на гражданите. Дори на пъпа на София - в Градската градина пред Народния театър. Рано сутрин алеите й са осеяни с празни бутилки. Докъм осем-девет всичко е почистено и от среднощните ексцесии няма и помен. Но само до довечера...

Основателен е въпросът защо София, за чието облагородяване през последните години се наливат много пари на данъкоплатци, търпи подобна ситуация. Няма ли кой да потърси сметка за нарушаването на обществения ред, за което в наредбата са предвидени от 200 до 1000 лева глоба?

Не искаме дeцата ни да растат в такава градска среда и докато играят, да гледат как техните майки и бащи или каки и батковци се наливат с бира, мента, мастика и се напушват с трева в паркове и градинки, възмущават се родители, които всекидневно стават свидетели на подобни гледки. 

"Явлението" всъщност е обхванало цялата държава, която е напълно неспособна да разгони тълпите пияници, клошари и наркомани, окупирали градските паркове.

Всичко започва на квартално ниво, в градинките пред блоковете и по детските площадки. Денем там са майките с бебешки колички и пенсионерите, привечер там играят децата ви, а след мръкване по люлките и пейките засядат тийнейджърите с бутилките,

В тъмната част от денонощието тези места се превръщат в свърталища не само на пияни и дрогирани типове, но и на криминални елементи от по-нисшето съсловие, разказват очевидци. 

Практиката сочи, че това се случва от години, но нито МВР, нито общинска полиция могат да се справят с проблема, признават запознати. Наблюденията на общинари и полицаи очертават три категории на т.нар. нарушители на обществения ред: клошари, алкохолици (вкл. от първата категория) и младежки компании на възраст от 16 докъм 20 и повече години.

В градинките се завързват нови познанства, а непълнолетните биват зарибявани с дрога и алкохол, без родителите да подозират в каква среда са попаднали наследниците им - докато вече не стане късно...

При пристигането на патрулните автомобили на МВР наркотиците се изхвърлят в тъмното в най-близките храсти, свидетелстват наблюдатели. Дори да сте неадекватен, можете само да бъдете отведени в най-близкото районно, където да останате до сутринта. Да си пиян все още не е предмет на наказателно преследване, а дозата за лична употреба не е достатъчно основание за съд, ако нищо не са намерили у теб.

Все по-често към подобни купони на открито се присъединяват и момичета, които след това се озовават мъртво пияни в токсикологията. Неотдавнашният смъртен случай в Бургас говори, че изходът от подобни екстремни преживявания може да бъде и фатален...

Защо всъщност младите хора пият по градинките?

Близо са до дома си, там се срещат с приятели, по-лесно може да се приберат вкъщи. Нямат пари за заведения, дискотеки и транспорт до по-далечни парти дестинации. А и двулитровата бутилка бира от супермаркета излиза колкото една халба дори в квартална бирария.

Проблемът е особено актуален и по Черноморието, където тепърва ще се стичат тълпи туристи. Само във Варна има близо 100 рискови места, където подобни "купонджии" се наливат с бира и твърд алкохол, смесвайки ги с трева. Сутрин кошчетата са препълнени с двулитров амбалаж, счупени стъклени бутилки и хартиени отпадъци, които чайките разпиляват по паважа и в тревните площи. Там са и полиетиленовите пакетчета от марихуана, както и спринцовките, оплакват се жители на морската столица...

Според експерти от отдел "Превенции" в община Варна такива общности трудно може да бъдат разбити. Те са отдушник за гнева срещу икономическата ситуация и липсата на бъдеще в България. Родителите са им виновни, защото нямат средства да финансират техните прищевки за скъпи джаджи, бързи коли и достатъчно джобни пари.

Не може до всеки пияница и наркоман да застане по един служител на полицията, коментират униформени и началниците им. По морето очакват поредно горещо лято заради наплива от престъпни елементи - местни и гастролиращи, към които се присъединяват и мъртвопияни чужденци.

Опазването на обществения ред винаги стои две крачки назад от необходимостите, защото цялото ни общество е болно, констатират врели и кипели в тази тематика. Затова сутрин клошари си допиват алкохола в градинките, а до 3-4 сутринта се носи димна завеса от убийствена холандска марихуана. От нея, в комбинация с алкохол, се стига до шизофрения или до шизоидни разстройства, които понякога не могат да бъдат преодолени...

Утопия е да си мислите, че можете да стреснете или да превъзпитате някого с глоби - само връщане на диктатурата може да реши проблема, коментират с носталгия по-възрастни граждани, напомняйки за реда по обществените места при управлението на Тодор Живков.

Демокрацията днес е синоним на слободия, а капитализмът произведе не само индустриални, а и човешки отпадъци, които замърсяват околната и обществената среда, отбелязват някои с горчивина.

По-трагична гледка, в сравнение с младото поколение без перспектива, са пияните възрастни. За страничните наблюдатели те са неспасяеми случаи, изходът от които е единствено смъртта. На полицията й остава само да констатира смъртта на издъхнали от злоупотреби мъже и жени.

Подобни хора не желаят да се лекуват, нито да попаднат в социално заведение, което да им даде покрив, споделят запознати с конкретиката. Някои от тях са били лекари, бизнесмени - нормални хора, които са затънали в блатото, но не желаят да изплуват от него. Харесва им.

Така градинките и градските паркове се превръщат в барове и нощни клубове сред природата, а нацията ни си отива, заключават песимисти.