Праисторическата акула, която партнира на Джейсън Стейтъм в премиерния хорър "Мегазвяр" (The Meg), е поредният морски гигант в летните киносалони

Подводница, която е част от международна програма за наблюдение на подводния свят, е нападната от огромен хищник, смятан за отдавна изчезнал вид. Плавателният съд е заклещен в дълбините на Тихия океан в очакване на помощ. Eдинственият им шанс е бившият подводен спасител Джонас Тейлър (Джейсън Стейтъм), поканен да се присъедини към спасителния екип от известния китайски океанограф д-р Занг (Уинстън Чао) и неговата дъщеря Сюин (Ли Бинбин)...

Праисторическата акула, дълга над 22 метра, е известна като мегалодон и именно тя дава оригиналното заглавие на филма "Мега звяр" - The Meg, който е по кината от този петък, 10 август.

Премиерата на научнофантастичния хорър е 43 години след появата на първия летен блокбъстър - "Челюсти" (1975) на Стивън Спилбърг, който екранизира едноименния роман от Питър Бенчли.

Виж още: Най-страшните акули (видео)

"Мега звяр" също има литературна основа - поредицата на американския писател Стив Олтън, която започва в края на 90-те с "Мегалодон" (Meg: A Novel of Deep Terror) и "Марианската падина" (The Trench), като вече наброява десетина заглавия.

Режисьор на филма е Джон Търтълтауб ("Съкровището" 1 и 2, сериала "Джерико"), а основната му отличителна черта е фактът, че е копродукция между САЩ и Китай, смятан вече за най-важния кинопазар в света.

Отзивите... всъщност, има ли значение? Ваканционният август не е най-благоприятният месец за боксофиса, но ако искате да се приютите за два часа на прохладно и сенчесто място, кинозалите в мола са особено подходящи за целта...

В такова време заглавията от киноафиша по правило нямат особени претенции, но в "Мега звяр" са вложени 150 млн. долара, което го нарежда сред високобюджетните филми на ужасите, където поне специалните ефекти са на ниво - за разлика от множество подобни Б-филми в поредици като "Мегаакула срещу..." и Sharknado, повечето от които изобщо не достигат до голям екран. Всъщност немалка част от тях са толкова нелепи и бутафорни, че спадат и към комедийния жанр...

Ето още 10 филмови чудовища от водните дълбини - фантастични и съвсем реални (съществували някога или понастоящем), - които могат да ви настроят параноично към лятното къпане навсякъде другаде, но не и в България.

- Крокодил

Още един древен хищник, еволюирал до наши дни и... най-близък роднина на птиците. Най-големите видове достигат до 7-8 метра дължина.

Гледайте: "Спокойното езеро" (Lake Placid, 1999), "Крокодил" (Rogue, 2007), анимационния сериал "Крокодилът Гена"

- Анаконда

Южноамериканското тропическо влечуго е най-голямата змия в света откъм тегло, а дължината на зелената анаконда достига 5-6 метра.

Гледайте: "Анаконда" (1997), "Спокойното езеро срещу Анаконда" (2015), който е пети филм и от двете поредици, клипа на Ники Минаж Anaconda

- Айсберг 

Размерът на повърхността няма значение - обикновено над водата се вижда едва около 10% от ледената планина.

Гледайте: "Титаник" (1997), анимацията "Ледена епоха: Континентален дрейф" (2012)

- Голямата бяла акула

Достига до 6 м дължина (двойно по-малко от китовата акула, която се храни с планктон) и се смята най-опасната за човека, макар той да не е предпочитаната й храна. Тигровата акула също е на върха на хранителната верига, а акулите мако са сред най-бързите, като развиват до 75 км/ч.

Гледайте: "Челюсти" (1975), "Синята бездна" (1999), "Опасни води" (2016), 47 Metres Down (2017) и предстоящото му продължение 48 Metres Down

- Белият кит

Романът на Хърман Мелвил "Моби Дик", който описва преследването на митичния великан от китоловния кораб на капитан Ахав, става бестселър още през XIX век. Повечето от тези гиганти се хранят с планктон, но в случая става въпрос за кашалот, най-големия зъбат хищник с дължина до 20 м и глава, която заема 1/3 от туловището.

Гледайте:" В сърцето на морето" (2015), "Моби Дик" (1956)

Кракен

Митичното чудовище, за което разказват моряци от векове насам, е вероятно гигантски октопод (или сепия), но това не пречи във фантазията на филмовите сценаристи и художници кракенът да еволюира до титанични размери.

Гледайте: "Карибски пирати 2: Сандъкът на мъртвеца" (2006), "Сблъсъкът на титаните" (2010), анимацията "Хотел Трансилвания 3" (2018)

- Мозазавър

Тези подводни гущери се смятат за далечни предшественици на днешните варани и игуани. Най-големите представители на рода достигали до 17 м дължина. Живели са през късната креда, преди 70-66 млн. години. 

Гледайте: "Джурасик свят" и продължението "Джурасик свят 2: Рухналото кралство" (2018)

- Колосален калмар

Резултат от дълбоководен гигантизъм, дължината на документираните екземпляри (заедно с пипалата) не надхвърля 13-14 м. Има и по-"малък" вариант, т.нар. гигантски калмар.

Гледайте: класиката на "Дисни" от 1954 г. "20 хил. левги под водата", която екранизира романа на Жул Верн "Капитан Немо"; "Сфера" (1998) по едноименния роман от Майкъл Крайтън

- Годзила

Праисторическото морско чудовище, събудено от ядрените опити, е сред емблемите на японската масова култура, която превзе и Холивуд. Метафора за заплахата от атомна война след бомбардировките над Хирошима и Нагасаки, Годзила обитава не само океанските дълбини и определено е най-внушителният мегазвяр в киното. Нерядко е представяна и като положителен персонаж, който защитава човечеството от други гигантски заплахи.

Гледайте: Godzilla, King of the Monsters! (1956), "Годзила" (1998), "Годзила" (2014) и предстоящото му  продължение "Годзила: Кралят на чудовищата" (2019)

- Чудовището от Лох Нес

Неси, както галено наричат "водния кон" от планинското езеро в Шотландия, доказано не съществува, но продължава да е обект на слухове, предположения, (псевдо)научни изследвания, туристически обиколки - и филмови сюжети, основно в документалното кино.

Гледайте: късометражната анимация "Балада за Неси" (2011) на "Дисни", "Легенда за езерото" (2007), "Личният живот на Шерлок Холмс" (1970)