Мантиевата акула, уловена тези дни от австралийски рибари, беше описана като "сякаш излязла от филм на ужасите". Най-страшната акула обаче сме гледали точно на кино...

Някои животни не са виновни, че са грозни - може би са просто много-много древни. Вземете например мантиевата акула (Chlamydoselachus anguineus), един от двата оцелели до наши дни представители на семейство, чието родословно дърво датира отпреди 80 млн. години.

Екземпляр, уловен от австралийски риболовен траулер на няколкостотин метра дълбочина, беше описан като "излязъл сякаш от филм на ужасите" - с 25 реда зъби (общо 300, остри като игли!), "жабо" от хриле и извиващо се тяло на змиорка.

Заради своите примитивни черти видът е наричан "живо изкопаемо"

Достига максимум 2 м дължина, на цвят е тъмнокафява, а перките й се намират доста назад към опашката. Дългата челюст й позволява да поглъща плячката цяла, като я смила бавно. Измъкване няма.

Среща се в Тихия и Атлантическия океан, но преди време в YouTube популярност добиха кадрите на мантиева акула в японски аквариум.

Женската била уловена, след като се появила в необичайно плитки води, вероятно в лошо здравословно състояние - и въпреки усилията да бъде спасена, починала.

Научнопопулярният канал "Дискавъри" също я описва като една от най-странните акули, като дори я сравнява с извънземните. Смята се, че именно този вид е сложил начало на

легендите за морски змейове

В списъка на застрашените е, а размножаването става бавно - казват, че бременността може да продължи до три и половина години, най-дългата при гръбначните! Малките се раждат едновременно и броят им може да достигне 12-15.

За най-страшната акула на всички времена обаче се смята бутафорната голяма бяла акула от филма на Стивън Спилбърг "Челюсти" (1975), по едноименния роман от Питър Бенчли.

Едно от най-касовите заглавия на всички времена, лентата печели "Оскар" за музиката на Джон Уилямс, за монтаж и звук, като е номинирана и за филм на годината.

В средата на 70-те "Челюсти" оглавява класацията по приходи и се превръща в първия летен блокбастър, а през 2012 г. бе издаден на Blu-ray в реставриран вид.