Отдалеч е 5-метрова фигура на рибка папагал... отблизо обаче изглежда направо зловещо. Плашеща е и статистиката за производството на пластмаси в света, които вече са номер 1 и в пунктовете за вторични суровини

Американката Анджела Хезълтайн Поци от щата Орегон създава изкуство, с което алармира колко опасни са пластмасовите отпадъци за морските обитатели.

Проектът й Washed Ashore е основан с образователна цел. Тази и още десетина подобни скулптури са изработени с доброволен труд, а използваните материали са действителни останки, които са били изхвърлени на брега.

За три години над 1000 доброволци са събрали повече от 10 тона пластмаса, почиствайки 100-километрова ивица по крайбрежието на Орегон. 95% от "находките им" са найлонови въжета, мрежи и други пластмасови изделия.

Триметров октопод, пингвин, тюленче морско конче, медуза от пластмасови бутилки и костенурка, чиято глава е капак на контейнер за смет, са сред останалите фигури, които са част от пътуващата изложба.

С тяхна помощ дори децата вече ще знаят, че една найлонова торбичка, попаднала в Световния океан, може да бъде погълната от костенурките, които я мислят за медуза - и да доведе до фатален изход.

По данни на PlasticsEurope за 2012-а годишното производство на различни видове пластмаси в света е достигнало 288 млн. тона. Европа е вторият в света производител с 20%, а първото място се държи от Китай с 24%.

До 2020 г. над 60% от пластмасовите отпадъци може да се рециклират, показва проучване на Европейската асоциация на рециклаторите на пластмаси (EUPR), цитирано днес във водещата публикация на в. "24 часа". Най-голям дял от този вид боклук - 62%, "се произвежда" от опаковъчния сектор.

Засега обаче немалка част от изхвърлените пластмасови изделия се озовават в Световния океан, където гладни тюлени, китове, костенурки, риби и водоплаващи птици могат да ги сбъркат с храна.

Пластмасата измести желязото при боклука -

под това уводно заглавие"24 часа" разказва за новите тенденции в пунктовете за вторични суровини. От 15 до 55 ст. е изкупната цена на килограм пластмасови бутилки в пунктовете, като прозрачните вървят по-скъпо, а цветните са до 33 ст.

Още по-висока е цената за т.нар. "битова пластмаса" - столове, маси, легени, кофи, каси. Хората наистина се пренасочиха към хартия и пластмаса, потвърждават пред вестника от Българската асоциация по рециклиране (БАР). Според техните данни около 150 000 души у нас се препитават със събиране и предаване на отпадъци.