Следвайте мечтите си, вършете добро, грижете се за хората си - и обзаведете кухнята си с диван, изброява пред Би Би Си предприемачът, който на 18 юли 2015 г. навърши 65

В навечерието на 65-годишнината си той обяви, че приема предложения за 65 предизвикателства и коментира: "Сигурно е само едно - докато остаряваме, не преставаме да се проваляме и със сигурност не всичко ни се получава"...

Ричард Брансън, роден през 1950 г., напуска училище на 16 и заедно със свой приятел започва да издава списание Student. Още във втория му брой, през 1968 г., цитира думите на Джордж Бърнард Шоу: "Младостта, на която всичко е простено, не си прощава нищо; на възрастта, която си прощава всичко, нищо не й е простено."

Виж и: Още една причина Ричард Брансън да е шефът мечта

По-късно отваря музикален магазин на лондонската "Оксфорд стрийт" и с припечелените пари в началото на 70-те създава звукозаписната компания "Върджин рекърдс".

Първият им албум е дебютът на Майк Олдфийлд Tubular Bells, който се превръща в бестселър.

През следващото десетилетие той основава авиокомпанията "Върджин Атлантик", а 90-те бележат навлизането му в мобилните комуникации и жп транспорта с Virgin Mobile и Virgin Trains.

Един от най-емблематичните предприемачи на Великобритания има и проект, достоен за XXI век - "Върджин галактик", на която възлага надежди един ден да се превърне в агенция за космически туризъм, отбеляза Би Би Си преди време, изброявайки 10 негови съвета как да успеем в живота и бизнеса.

1. Следвайте мечтите си и ги осъществявайте

Реализирайте мечтите си и се ангажирайте с неща, които са ви интересни. Ако ще създавате собствен бизнес, нека да е свързан с вашето хоби, любимо занимание, страст - или с нещо, което наистина вършите с удоволствие. Така животът ви ще е много по-качествен. Не предприемайте каквото и да е само за да изкарате пари.

Мисля, че доста хора имат страхотни идеи, но малцина наистина се опитват да ги видят на практика. Мнозина смятат, че някой вече е правил това или че никога няма да съберат нужните средства - или че просто в живота не бива да се рискува.

Възможности за по-вълнуващи преживявания, с по-голямо удовлетворение от живота, имат онези, които си казват: "Просто ще го направя".

Пример: За списанието си Student Брансън написал собственоръчно писма до множество известни личности и успял да получи съгласието на доста от тях за интервю.

2. Променете живота си в положителна посока и вършете добрини

Първото нещо, което трябва да сторите, ако искате да сте предприемач, е да имате някаква идея, която да промени към по-добро живота на другите. Такава е същината на бизнеса и ако се занимавате с това, сте в състояние да промените много неща в този свят.

Екипът ви също ще е доволен, ако работи за компания, която мисли за доброто на хората.

3. Вярвайте в идеите си и бъдете най-добрите

Определено трябва да вярвате в идеите си. Няма смисъл да вършите нещо, ако то не кара хората да се чувстват добре и да се гордеят с него. Трябва да притежавате страст и способност да разпалвате подобна страст и у околните.

Ако една идея наистина е добра, би трябвало да сте в състояние да я опишете в две-три изречения - колкото се събират на гърба на един пощенски плик.

Например, нямаше смисъл да създавам нова авиокомпания, ако тя нямаше как да стане осезаемо по-добра от всяка друга авиокомпания по света. Трябва да сте уверени, че всеки аспект от дейността ви ще е на по-високо ниво в сравнение с конкуренцията.

Ричард Брансън пробва дали фалшивата брада на Юсеин Болт, която имитира неговото собствено "катинарче", е закрепена добре, докато двамата снимат в Кинстън, Ямайка, клип за рекламната кампания на "Върджин медия" Double Your Speed, ноември 2011

4. Забавлявайте се и се грижете за екипа си

Убеден съм на 100%, че удоволствието от работата е важно и ако вече не ви е забавно да се занимавате с нещо, може би е дошло време да се прехвърлите към друго. Трябва да създавате атмосфера, в която е приятно да се работи.

Проверете дали начело на фирмите ви стоят хора, които ги е грижа за останалите, които търсят най-добрите качества у всеки, които насърчават, вместо да критикуват.

Човекът не е кой знае колко по-различен от цветето. Ако поливате цветята, те разцъфват; ако не ги поливате, изсъхват и умират. Мисля, че същото се отнася и за хората.

5. Не се предавайте - това е особено важно

Изпадал съм в ситуации - например когато прекосявах Тихия океан с балон, - при които оцеляването ми беше поставено на карта.

Да бъдеш предприемач не е много по-различно от това да си пътешественик и авантюрист. Изпадаш в много ситуации, когато си притиснат с гръб към стената и трябва да се трудиш денонощно, за да преодолееш затрудненията, в които се намира дадена фирма. На следващия ден се стягаш и продължаваш напред.

Мисля, че умея да приемам провала и да не се оставям да ме потиска повече от час-два, още повече че полагам всички усилия да го избегна.

Кратко клипче, заснето от племенника му, ни показва сър Ричард на кайтсърфинг край бреговете на карибския му остров. Видеото е качено в началото на 2012 г. в личния YouTube канал на Брансън със заглавие "Животът започва на 60!".

6. Съставяйте много списъци и си поставяйте нови предизвикателства

Подробностите са много важни и според мен е важно да си поставяте нови цели и предизвикателства. Лично аз често си съставям списъци, защото съм на мнение, че малките детайли са онова, което отличават изключителната фирма от фирмата на средно равнище.

Вярвам, че първото нещо през януари трябва да е очертаване на целите за годината. Ако не се организирате и не опишете какво бихте искали да постигнете, има опасност с течение на времето да нямате особен напредък.

7. Намирайте време за семейството си и се научете да прехвърляте част от задачите си на други, да делегирате

Едно от първите неща, които трябва да направите като предприемач, е да усвоите изкуството да възлагате. Открийте хора, които се справят по-добре от вас във всекидневното управление на фирмите - така ще сте свободни да мислите за по-голямата картина и ще разполагате с време за семейството си.

Това е много важно, особено ако имате деца - те са онова, което ще остане, когато си отидете от този свят.

Аз зная, че съм добър предприемач, но не съм сигурен, че бих бил добър мениджър -  а между двете определено има разлика. Умът ми винаги е зает да мисли за онова, което предстои, с желание да създава нови и нови неща.

Според мен след като съм основал даден бизнес, е добре той да се управлява от някой друг. Мога да се задълбочавам от време на време, да пришпорвам нещата, но всекидневието на бизнеса е по-добре да се поеме от друг.

Вижте как протича един негов ден в Лондон, който започва със снимките на рекламен клип, продължава с интервю за британски всекидневник на тема декриминализирането на дрогата и законовите регулации, благотворителна проява за фондацията на олимпийския шампион Мо Фара, откриване на нов магазин, служебен обяд в офиса, разговори, включване на коледното осветление, фотосесия за френско списание, среща с новия министър на транспорта и премиера на документалния филм Breaking The Taboo - за да завърши с качване на самолета за Ню Йорк.

8. Опитайте да изключите телевизора и да свършите нещо полезно

Майка ми ни възпита по подобен начин - да излезем да свършим нещо навън, да не наблюдаваме безучастно как другите правят разни неща и да не гледаме телевизия. Мисля, че този метод на възпитание беше удачен. С моите деца прекарваме доста време на Карибите и там никога не гледаме телевизия.

... Това, с което се занимавам обаче, е удивително, удовлетворяващо и интересно, затова всъщност не изпитвам прекалено желание да се "изключа" - защото се намирам на такава прекрасна, предизвикателна позиция, че нямам желание да я пропилявам. А и освен това ми предстоят толкова много важни предизвикателства.

9. Когато злословят по ваш адрес, просто им докажете, че не са прави

Някои хора се опитват да припечелят на гърба на успелия, като продадат няколко книжки с името му на корицата. Не е никак приятно, но, от друга страна, е ясно, че ако тръгнете да ги съдите или вдигнете шум, всичко това само ще направи допълнителна реклама на книгата. Така че аз бях принуден да усвоя изкуството да не обръщам внимание на подобни люде.

Според мен, най-доброто, което може да се направи в такъв случай, е да ги опровергавате по всеки възможен начин. Специално тази книга (Branson: Behind the Mask от Том Бауър) прогнозира, че нашата космическа програма ще ни разори - предстои да опровергаем това твърдение.

Ричард Брансън позира с макет на ракетата носител VMS Eve и прототипа SpaceShipOne, на който е базиран космическият кораб на "Върджин галактик" SpaceShipTwo. След няколко успешни изпитания обаче той катастрофира в пустинята Мохаве през октомври 2014

10. Правете каквото ви харесва и обзаведете кухнята си с диванче

Човек има само един живот, така че аз лично бих вършил неща, които са приятни. Притежавам например цял малък остров на Карибите (Некър, част от Вирджинските острови), но когато сме там, обикновено стоим главно в кухнята.

Истината е, че ако имате достатъчно широка кухня, с място за диван, плюс спалня и партньор, когото обичате, вие не се нуждаете непременно от останалите житейски екстри.

А ако се занимавате с нещо, което ви е интересно, резултатът ще е много по-приятен живот, отколкото ако вършите нещата единствено за да печелите пари.

Ако искате да следвате примера на Ричард Брансън в бизнеса, на български са издадени няколко негови книги: "Как изгубих наивността си", "Бизнес отвъд ограниченията", "Бизнесът на бъдещето", "Майната му! Да го направим! Уроците на живота ми", както и "Да правим бизнес като Ричард Брансън" от Дес Диърлав.

Източник: Би Би Си