Британският магнат позволява на служителите си да почиват колкото желаят, когато поискат

Изпълнителният директор и създател на "Върджин груп" сър Ричард Брансън предлага нови, още по-свободни условия за труд на личните си сътрудници. Той им позволява вече да вземат колкото искат отпуск, и то когато пожелаят, съобщава Би Би Си, цитирана от "Мениджър нюз".

В сайта си Брансън посочва, че 170-те служители, които работят директно с него, могат вече "да почиват когато си поискат, колкото дълго желаят". Милиардерът добавя, че няма нужда те да искат одобрението му, за да излязат в отпуск, нито да го предупреждават кога планират да се завърнат на работа - по негово мнение отсъствието им няма да ощети бизнеса. 

Виж още: Как да успяваме в бизнеса - 10 съвета от сър Ричард Брансън

Сър Ричард посочва, че бил вдъхновен да предприеме тази стъпка от дъщеря си, която чела за подобен план за организация на труда в американската фирма за онлайн телевизия "Нетфликс".

Съгласно този план служителят се оставя да реши дали и кога чувства, че иска да си вземе няколко часа, ден, седмица или месец почивка, обяснява британският магнат.

Виж още: Работихте ли през летния отпуск?

Смята се, че по този начин хората ще бъдат готови да го сторят, когато се чувстват на 100% сигурни, че те и екипът им са в крак с изпълнението на плана на всеки техен проект и отсъствието им няма по никакъв начин да увреди бизнеса или кариерата им, пише Брансън.

Той добавя, че е представил новата корпоративна политика във Великобритания и САЩ, "където политиките по отношение на труда могат да бъдат особено драконовски". Ако вариантът се приеме добре там, това ще окуражи и дъщерните дружества да вземат пример.

"Ще се фокусираме върху това, което хората вършат, не върху колко часове или дни са работили. Само защото нямаме политика на нормиран работен ден от 9 до 5 не значи, че не се нуждаем от политика за определяне на ваканциите", добавя Брансън.

Виж още: Идеалният шеф

"Върджин груп" наема над 50 000 души по света и оперира в повече от 50 страни. Брансън я създава през 1970 г. и превръща бизнеса й от фирма за пощенски пратки до мултимилионна корпорация, работеща в сферата на телекомуникациите, авиолиниите и финансовите услуги.

Той е един от най-успешните предприемачи в историята, а през септември 2012 проучване го посочи като личността, която гражданите на Обединеното кралство биха искали най-много да им бъде шеф. Неговите възгледи относно отпуска на служителите са откъс от новата му книга The Virgin Way.

Виж още: 10 причини да кръшкаме от работа