Намираме се в дълбока криза на институционалността и държавността. Много хора от съдебната система не разбират това, че България се превръща в новия "болен човек" на Европа, каза служебният министър на правосъдието Христо Иванов

Януарският доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на съдебната реформа в България може да бъде първата стъпка за отделянето на България от Румъния, предупреди още Христо Иванов.

Нямаше договорка, защото нямаше и резултат –така служебният министър на правосъдието Христо Иванов коментира вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) , на което не беше избран председател на Върховния касационен съд (ВКС).

В предаването "Преди всички" на "Хоризонт" министър Иванов заяви, че трябва да бъдат преодолени определени зависимости в съдебната система: "Следващата процедура на избор трябва да е изцяло на територията на темата за съдебната реформа, темата за отстояването на независимостта от председателя на ВКС, темата за лидерството на съдебната система, на съда." 

Христо Иванов посочи като една от големите теми в реформата – съдийската независимост и самоуправление. Думата "реформа" отсъстваше от вчерашната процедура.