В осем области на страната е обявен код жълто. Това са областите: Габрово, Бургас, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян, Пазарджик

През денонощието на 26 септември се очакват значителни валежи, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ), базирайки се на данни и прогнози на НИМХ.

Количествата валежи, които се очакват в осемте области с жълт код, са между 20 и 35 л/кв.м. В Бургаска област, след обяд на петък и през нощта срещу събота ще има валежи със сумарни количества до 30 л/кв.м. На 27 септември валежите в областта ще продължат. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск, съветват от МОСВ. 

От днес резултат на прогнозираните количества валежи се очаква да започне повишение на нивата на реките в: Дунавски басейн - р. Искър - прогнозираните водни количества за 26, 27 и 28.09 ще са над средната многогодишна стойност. 

От петък се очаква увеличение на водните количества на реките във водосбора над яз. Панчарево и във водосборите на реките Владайска, Банкенска, Лесновска и Малък Искър

Виж още: Край на пороите, идва циганско лято

Водните нива ще са под прага за предупреждение; река Осъм – горно течение; река Янтра – горно течение; Източнобеломорски басейн - р. Марица – Рило-Родопските притоци в горното й течение; Западнобеломорски басейн - р. Струма - Осоговските, Малашевските и Рилските й притоци; 

Вечерта в петък и в събота по-съществени повишения на водните нива ще настъпят при най-южните Черноморски реки: р. Средецка, р. Маринка, р. Отманли, р. Ропотамо, р. Факийска, р. Дяволска, р. Караагач, р. Лисово дере, р. Велека, р. Силистар, р. Резовска. 

Повишения на нивата се очакват и по долното течение на реките Тунджа, Бяла, Крумовица и Родопските притоци на Арда. В резултат на действието на нарушители на естествения режим на реките, на места са възможни локални, краткотрайни разливи.