След 25 години спорове предстои да бъде решен проблемът със собствеността на храм-пеметника

Собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски" предстои да бъде изяснена след 25 години спорове. До дни се очаква да бъде вписан като публична държавна собственост.

На следващото заседание на кабинета на 1 октомври се очаква министрите да прехвърлят катедралата на Светия синод, съобщава в. "Преса".

Областният управител на София Росен Малинов вече е задвижил процедурата по издаване на документа, след като преди седмица е получил писмо от Министерството на културата. В момента Агенцията по вписванията проверява правните основания за вписването на храма като държавна собственост.

Изданието коментира, че така Георги Близнашки ще остане в историята като премиерът, решил този казус.

Виж още: Кубетата на "Александър Невски" протекоха от дъжда

До тази развръзка се стигна, след като от Синода се съгласиха на условията, които премиерът им постави за криптата към храма. Там от години е изложена най-голямата колекция от православни икони у нас. Помещението също ще стане църковно, но за него ще бъде сключен 25-годишен договор с Министерството на културата.

Така Националната художествена галерия ще продължи да го ползва, като единственото условие на Църквата е там да не бъдат организирани събития с алкохол.