Мигрантската криза или друга причина сведоха броя на европейските плажове в световния Топ 10 до един-единствен, който се намира на испанска територия

Дали заради притока на мигранти тази година или по друга причина, в десетката на най-добрите плажове в света според потребителите на TripAdvisor за 2015-2016 г. присъства само един европейски - в Испания.

Плая де сес Илетес са намира на един от Балеарските острови - Форментера, наричан "последния рай на Средиземно море". Най-малкият от Балеарските острови, с площ 82 кв. км, е на няколко километра от Ибиса, а уникалният му силует осигурява 69 км брегова линия с много плажове и заливи.

Ses Illetes, наричан така заради островчетата в близост, се намира в северния край на Форментера, в природния резерват Сес Салинес. През лятото това е един от най-многолюдните плажове. Широк е 25 метра, а дължината му е почти километър.

Преди в световния топ 10 имаше още два средиземноморски плажа - в Италия и Гърция, но този път в класацията преобладават далечни дестинации: Куба, Пуерто Рико, Бразилия, Търкс и Кайкос, Сейшелите, Мианмар, Венецуела, Хондурас, Филипините.

Досегашният бразилски първенец Бая до Санчо отстъпва челното място на Грейс Бей, на островите Търкс и Кайкос.