Георги Тошев събра легендарната четворка пред камерата, но те са заедно и в клипа от 2004-та The Last Video

Бени Андершон, който на днешния 16 декември навършва 68, бившата му съпруга Фрида (69) и другата ексдвойка - Бьорн Улвеус (69) и Агнета, най-младата сред тях, на 64. Това са АББА днес.

Официалният тираж на албумите им е 400 млн., което ги прави най-продаваната група след "Бийтълс". Тази пролет се навършват четири десетилетия от пробива им на Евровизия '74 с хита "Ватерло".

Журналистът Георги Тошев работи по темата вече 10 години, а резултатът е книгата "АББА - любов, триумф, раздели. Историята на най-известната поп група в света". На Киномания 2014 той представи новия си документален филм за тях, а в събота, 20 декември, от 15 ч. Би Ти Ви излъчва "АББА завинаги" в рубриката му "непознатиТЕ".

Пред камерата на оператора Румен Василев лично членовете на легендарната четворка обясняват защо са отказали оферта от 1 млрд. долара, за да издадат нов албум и да направят световно турне, и как са решили да съберат живота и творчеството си в музей.

АББА (Фрида, Бени, Бьорн и Агнета) позират със златните си плочи през 1977 г.

Бьорн, Бени, Агнета и Фрида не са се събирали от 1982-ра, когато групата се разпада, но през 2004-та се появяват в късометражен филм по повод 30-годишнината на "Ватерло".

Главни герои в 7-минутното клипче, озаглавено The Last Video (Последното видео), са техни марионетки, изработени в ателието на Джим Хенсън. Докато всички наоколо говорят с цитати от песните на АББА, куклите изпълняват някои от най-големите им хитове пред музикален продуцент (в ролята е британският комик Рик Мейъл, вече покойник).

Действието се развива в началото на 70-те години в Стокхолм, когато четиримата започват изявите си като група и се опитват да се сдобият с договор за звукозапис.