След смъртта му в света остават само пет северни бели носорози и всички те са женски

В зоопарка на американския град Сан Диего, Калифорния, умря самец северен бял носорог на име Ангалифу. 

Ангалифу беше останал последният самец в рода, след като през октомври в Кения се спомина 34-годишният Суни.

Дебелокожият мъжкар е бил на 44 години и кончината му е настъпила по естествени причини. В последните дни Ангалифу се е чувствал зле и отказвал да яде, информира представителят на зоопарка Ранси Рейчес пред "Лос Анджелис таймс".

Ангалифу живеел в Сан Диего от края на 80-те години, а преди това обитавал зоопарка в суданската столица Хартум.

Белият северен носорог

В Zoo Safari Park в Сан Диего продължава да живее самката на белия северен носорог Нола, но всички опити на зоолозите да продължат рода са се оказали напразни, тъй като животните не можели да се размножават в плен. 

Северният бял носорог е вторият по големина сухоземен бозайник след слона. В средата на ХХ век популацията му е надвишавала  2000 екземпляра, но 20 години по-късно остават едва 15, а през 2008 г. - осем, при това всички вече са били настанени в зоопаркове. 

За отмирането на вида доста голям е приносът на бракониерите, понеже се смята, че рогът на северния бял носорог има лечебни свойства и се цени високо на черния пазар.

Продължаване на рода

Според изданието шансове за продължаване на рода на северните бели носорози все пак остават, тъй като служителите на Института за изследване на околната среда в Сан Диего са съхранили семенна течност от Ангалифу. 

Три женски от рода в момента се намират в един от кенийските резервати, а четвъртата е в зоопарк в Чехия.

Южният бял носорог

Според "Нашънъл джеографик" не е изключено останалите самки да бъдат кръстосани с представител на южния бял носорог. В Южна Африка живеят около 11 хил. екземпляра от този животински подвид.