Британският комик Рик Мейъл, нашумял от сериалите "Новият политик", "На дъното" и "Младите", почина на 56-годишна възраст в дома си в Лондон

"Моят чудесен, щедър, цапнат в устата и истеричен баща" - така пише за него във "Фейсбук" дъщеря му Бони Джизъбел. Актьорът си отиде внезапно в началото на седмицата, след като през 1998 г. бе на косъм от смъртта и прекара няколко дни в изкуствена кома с травми на главата от катастрофа.

Сред най-популярните му персонажи беше депутатът от Консервативната партия Алън Коп'ле в сериала "Новият политик" (The New Statesman, 1987-92 г.), жестока политическа сатира, чието излъчване започва по същото време, когато героят на Майкъл Дъглас в "Уолстрийт" провъзгласи алчността за положително качество.

Изгрява обаче с друг сериал, "Младите" (The Young Ones, 1982-84 г.), вдъхновен от едноименния класически музикален филм с попзвездата Клиф Ричард. С него превземат класациите през 1986 г., когато записват заедно с благотворителна цел хита му от края на 50-те Living Doll.

Появявал се е (като епизодични персонажи) и редом с Роуън Аткинсън, Хю Лори и Стивън Фрай в култовата комедийна поредица "Злостър - Черното влечуго". Би Би Си сега припомнят с клипчета в YouTube 10 от най-забавните му моменти на екрана.

Култов е и героят му Ричард "Ричи" Ричард от сериала "На дъното" (Bottom, 1991-95). През последните години го мярнахме и като жертва в един от криминалните случаи на инспектор Барнаби от "Убийства в Мидсъмър".

Зрителите пропуснаха шанса да го видят като палавия призрак Пийвс в първия филм за Хари Потър - сцените му са изрязани от финалната версия на "Хари Потър и Философският камък" (2001). Играл е дори цар Ирод в екранизация на мюзикъла "Исус Христос суперзвезда" (2000).

В навечерието на световното в Южна Африка преди четири години записва в подкрепа на английските национали футболния химн Noble England, където рецитира монолог от пиесата на Шекспир "Хенри V".

След кончината му в навечерието на новия мондиал в Бразилия фенове започнаха кампания да изведат парчето до върха в британската класация за сингли.

Неговият екранен партньор и съавтор в комедийните скечове Ейдриън "Ейд" Едмъндсън коментира: "Понякога, докато съчинявахме заедно сценария, почти умирахме от смях... Сега той наистина умря. Без мен. Егоистично копеле."

Двамата се запознават в средата на 70-те, като студенти в Манчестър, след което снимат заедно "Младите" и "На дъното", вдъхновен от участието им в пиесата "В очакване на Годо". Техният последният съвместен скеч, след осемгодишна пауза, беше "Умиращият лебед" в благотворителната инициатива "Комик рилийф" през 2011 г.