Хиляди галактики, побиращи се в една снимка

"Хъбъл" направи най-пълната картина, правена някога на развиващата се Вселена. Най-новото изображение, пратено от супермощния телескоп, е експлозия от цветове на черен фон, които всъщност представляват хиляди галактики, пише UReport.

Снимката е направена на 3 юни и е част от изследването Хъбъл върху свръхдълбокия космос (Hubble Ultra Deep Field - HUDF).

Изследването съдържа фотографии на Вселената, които обхващат области от свръхдълбокия космос, заснети от космическия телескоп "Хъбъл" с експониране за повече от милион секунди (12 денонощия).

Виж още: Астрономи: Извънземни има

Изображението е комбинация от данни на усъвършенствана широкоъгълна камера, камера в инфрачервения диапазон и многообективен спектрометър, като обхваща над 10 хил. галактики в участък от небето от около три ъглови минути в съзвездието Пещ.

Снимките обхващат някои от най-отдалечените космически обекти, известни на съвременната наука. Макар предишните снимки на HUDF да успяваха да уловят дължината на светлинните вълни от видимия и близък инфрачервен спектър към далечния ултравиолетов, видимо липсваха изображения от близкия ултравиолетов спектър.

В изображението се виждат галактики, които датират от няколко милиона години след Големия взрив.

Виж още: 10 изумителни факта за Космоса

Самата снимка е изградена от 841 орбити на Хъбъл за периода от 2003 до 2012 г.