Любо Киров е четвъртият съдия в "X Factor 2"

Любо Киров

певец, текстописец, съдия в X-Factor

Роден е на 26 октомври 1972 г. в Плевен. Завършва Средното специално художествено училище по приложни изкуства (ССХУПИ) в Троян, а след това - "Керамика и стъкло" в Художествената академия.

Става звезда като Любо от "Те" през 2000-2007 г. С тях е печелил четири пъти награда за най-добра българска група, но има и солови отличия - за най-добър текст на 2013 г., изпълнител на годината ("БГ радио 2012"), песен номер 1 (2007 г.).

Сред по-известните му хитове са "Има ли цветя", "Ще те намеря", "Различен", "Искам", "Забранена любов", "Отново вярвам". Три от песните в първия му солов албум "Любо 2010" намират място в класацията на МТV Europe's World Chart Express.

Има успехи и на електронната сцена с издаването на два албума с хаусмузика, а турнето му Life Is Beautiful е сред най-успешните за 2012 г.

Талантът му обаче се простира и отвъд вокалната дарба - над 150 са текстовете на песни, които е написал за своите колеги Дони, Орлин Павлов, Ирина Флорин, Тони, Мария Илиева, групите "Каффе", "Сафо" и др. Наред с това Любо е и една от най-желаните дуетни половинки за дамите в българския поп: Белослава, Сантра, Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Деси Добрева, Виктория Терзийска.

Дългогодишно приятелство го свързва и с Мария Илиева, с която имат общ хит - All Right, а освен това от втория сезон на българския X-Factor седят заедно на съдийската маса като ментори. Песента й за лято 2013 "Играя стилно" също е по негов текст.

В началото на 2014 г. той журира друго музикално риалити по Нова, но за деца таланти - "Големите надежди", и води церемонията по раздаване годишните награди на "БГ радио", където получава и отличието за БГ изпълнител.

От 2015 г. е в състава на супергрупата "Фондация" като един от вокалистите (заедно със Стенли и Данчо Караджов), където изпълнява хитове на ФСБ и сяда зад барабаните.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност