Киберпрестъпниците са откраднали филм на компанията и заплашват да го пуснат онлайн, преди да е излязъл по кината

Хакери изнудват "Уолт Дисни" за солиден откуп, съобщава АФП. Според информацията киберпрестъпниците са се сдобили с филм, който тепърва предстои да излезе по кината. Ако не получат исканата сума, те заплашват, че ще го пуснат онлайн.

Според "Холивуд рипортър" хакерите са заплашили, че ако парите не бъдат платени, първо ще пуснат 5-минутен отрязък от филма, а след това и сцена с времетраене 20 минути. Хакерите възнамерявали да постъпват по този начин, докато исканията им не бъдат удовлетворени. Не се съобщава за кой или кои филми става дума.

Изпълнителният директор на "Уолт Дисни" Боб Айгър призна, че компютърни пирати са успели да откраднат филм, който не се е появил по екраните, и са поискали голям откуп. Айгър не уточни за кой филм става въпрос, но увери, че компанията е отказала да отстъпи пред това изнудване. Според анонимни източници компанията сътрудничи на полицията и следи за евентуално пускане на филма в интернет.

Виж още: Търсят кой стои зад кибератаката WannaCry

Според непотвърдена информация от сайта Дедлайн откраднатият филм е новата част от сагата "Карибски пирати". Планирано е този филм да се появи по екраните на 26 май. Според други източници става въпрос за новите приключения на известния персонаж на "Пиксар" Маккуин Светкавицата, които се предвижда да излязат на екран през юни.

Искането за откуп идва след неотдавнашна компютърна атака, на която стана жертва "Нетфликс". Хакери тогава пуснаха в интернет 10 епизода от сериала "Оранжевото е новото черно" преди разпространението им от "Нетфликс". Преди няколко години по подобен начин изтекоха в интернет четири епизода от петия сезон на "Игра на тронове" на HBO.

През 2014 г. хакери парализираха "Сони пикчърс" и поискаха студиото на спре разпространението на комедията "Интервюто", в която се разказва за заговор за убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Източник: АФП