"Отмъщението на Салазар" (с оригинално заглавие Dead Men Tell No Tales), който излиза по кината от 26 май, е петият филм в поредицата, започнала през 2003-та, а сред героите вече е синът на Уил и Елизабет

"Карибски пирати" е една от най-успешните филмови поредици, но с изключение на "Бързи и яростни" цифрата 5 след заглавието обикновено означава, че качеството пада, а в случая не помага дори колосалният бюджет от 230 млн. долара.

След шестгодишна пауза и скорошен развод Джони Деп се завръща в култовата си роля на безрасъдния и авантюристичен антигерой Джак Спароу в "Карибски пирати 5: Отмъщението на Салазар", по кината от 26 май.

Виж още: Колко харчи Джони Деп

В неговия вероятно най-зъл и страшен враг досега - капитан Салазар, се превъплъщава носителят на "Оскар" Хавиер Бардем. Испанецът върви по стъпките на съпругата си Пенелопе Крус, играла в предишната част, "В непознати води" (2011), а следващата му голяма роля в холивудски блокбъстър е Чудовището на Франкенщайн в поредицата на "Юнивърсъл" Dark Universe.

Сюжетът

Петият филм заварва капитан Спароу в крайно неблагоприятно положение, тъй като смъртоносните духове на загинали моряци начело със страховития Салазар (Хавиер Бардем) са успели да се измъкнат от Бермудския триъгълник и се заричат да избият всички пирати в морето - и най-вече Джак.

Единственият шанс за оцеляването му е в легендарния тризъбец на Посейдон, но за да го намери, трябва да се съюзи с астрономката Карина Смит (Кая Скоделарио от сериала "Скинс" и трилогията "Лабиринтът") и вироглавия моряк от Кралските военноморски сили Хенри (Брентън Туейтс от "Боговете на Египет"), който се оказва син на Уил Търнър (Орландо Блум) и Елизабет Суон (Кийра Найтли).

Зад руля на своя обидно малък и занемарен кораб "Умиращата чайка" Джак Спароу се опитва не само да преобърне злощастната съдба, но и да отърве кожата си от най-страшния и злонамерен враг, на когото се е натъквал до момента...

Джефри Ръш се завръща като капитан Барбоса, а феновете на Уил Търнър очакват с нетърпение завръщането на Орландо Блум - вече като капитана на "Летящия холандец" Дейви Джоунс.

След като в третия филм от поредицата като бащата на Джак Спароу се снима китаристът на "Ролинг стоунс" Кийт Ричардс, по когото Джони Деп е изградил своя номиниран за "Оскар" персонаж, сега епизодична поява като негов чичо има друга рокзвезда, сър Пол Маккартни.

Първият "Карибски пирати" излезе през 2003-та и оттогава насам поредицата е донесла в касите на кината близо 4 млрд. долара.

Филм 4 е най-касовият в поредицата у нас, с над 2 млн. лева боксофис, като сред заглавията на "Дисни" отстъпва само на новите "Междузвездни войни".

Най-касовите звезди на "Дисни" у нас: Харисън Форд (вляво), който играе космическия контрабандист Хан Соло в "Междузвездни войни: Силата се пробужда", и Джони Деп, в костюма на пиратския капитан Джак Спароу, на изложението D23. Снимка: "Форум филм България"

Режисьори на "Отмъщението на Салазар", продуциран отново от Джери Брукхаймър, са норвежкият тандем Еспен Сандбърг и Йоахим Рьонинг, дебютирали с "Бандитки" (2006) и номинирани за "Оскар" с биографичния филм за Тур Хейердал "Кон-Тики".