Тръмп и Тереза Мей смятат, че могат да убедят руския президент Владимир Путин да оттегли подкрепата си за режима на Башар Асад

Външните министри на държавите от Г-7 са категорични, че няма да има мирно решение за Сирия, ако президентът на страната Башар Асад остане на власт. Това заяви френският първи дипломат Жан-Марк Еро, цитиран от АФП.

Външните министри се събраха в италианския град Лука в навечерието на посещението на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва. На двудневната си среща представителите на седемте най-развити държави обсъждат евентуалното налагане на нови санкции срещу Русия, ако Москва не прекъсне връзките си с Асад.

Международната общност обвинява режима за атаката с химическо оръжие срещу цивилни, станала повод за американските въздушни удари. 

Виж още: Тръмп наредил нападението над сирийската база след туит на дъщеря си

Преди това британският премиер Тереза Мей и американският президент Доналд Тръмп изказаха мнение, че е възможно да убедят Москва да спре подкрепата си за режима на сирийския президент Башар Асад. Това стана ясно от изказване на говорител на британското правителство.

"Министър-председателят и президентът са единодушни, че има възможност Русия да бъде убедена, че съюзът й с Асад не е в неин стратегически интерес", коментираха от Дауннинг стрийт 10. 

Виж още: Русия спря горещата връзка с Пентагона

По-рано шествие срещу срещата на Г-7 в Италия прерасна в сблъсъци с полицията. Група протестиращи се опитаха да преминат огражденията, но полицията не им позволи. Наложи се служителите на реда да използват палки, за да овладеят множеството. Италианските медии твърдят, че шестима демонстранти са пострадали леко.

Източник: АФП