Действията на Русия идват, след като САЩ нанесоха ракетен удар по военно летище на правителствените сирийски войски

Министерството на отбраната на Русия е прекратило дейността на каналите на горещата линия, които са действали в рамките на двустранния меморандум за предотвратяване на въздушните инциденти в Сирия, предаде Интерфакс, цитиран от агенция "Фокус".

Това се е случило в полунощ на събота, 8 април. Действията на Русия идват, след като САЩ нанесоха ракетен удар по военно летище на правителствените сирийски войски в провинцията Хомс.

"В руското министерство на отбраната бе привикано военното аташе на САЩ към посолството в Москва, на което му бе връчена официална нота за преустановяването от страна на Русия, считано от полунощ на 8 април на изпълняването на задълженията по меморандума за взаимно разбиране", заяви прес-секретарят на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.

Виж още: Международните реакции след удара на САЩ по база на Асад

Той добави, че в петък през деня по военно-дипломатически канали в Пентагона е изпратена нота на руското Министерство на отбраната за прекратяване на действащите в рамките на меморандума канали за гореща линия.

Прес-секретарят на Пентагона Мишел Балданца заяви, че руската нота е била получена. "Да, ние получихме нотата от Русия, но не възнамеряваме да се впускаме в детайли", посочи тя.

Източник: Агенция "Фокус"