Докато съюзниците на САЩ изразиха подкрепа за атаката срещу базата Шейрат, Русия обвини Пентагона в атака срещу суверенна държава и нарушаване на международното право

Атаката на САЩ над база на сирийските сили тази нощ предизвика сериозна реакция сред основните заинтересовани сили в региона. 

Сюъзниците на Америка подкрепиха категорично бомбардировките над военновъздушната база Шейрат, предава dnes.dir.bg

От "Даунинг стрийт" в Лондон изразиха пълна подкрепа за американските военни действия в Сирия, заяви говорител на британското правителство. На такава позиция е и министър-председателят на Австралия Малкълм Търнбул.

Френският външен министър Жан-Марк Еро, който е разговарял с държавния секретар Тилърсън, каза, че американските ракетни удари са "предупреждение към престъпен режим".

Пълна подкрепа за ударите на САЩ изрази и Израел. Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху ги нарече "силно послание", което трябва да бъде чуто също от Иран и Северна Корея.

Видео: САЩ удариха военна база на Асад

"С думите и действията си президентът Тръмп изпрати ясно и силно послание: няма да има търпимост към използването и разпространението на химически оръжия", гласи декларацията на израелското правителство.

Саудитска Арабия също изрази пълната подкрепа към "американските военни операции срещу военни обекти в Сирия, предприети в отговор на употребата от сирийския режим на химически оръжия срещу невинни цивилни".

Турция също приветства действията на Пентагона. 

"Турция гледа на ракетните удари в Сирия като на позитивно развитие и твърди, че международната общност трябва да поддържа позицията си срещу варарството на сирийското правителство. ", заяви вицепремиерът Нуман Куртумлуш, цитиран от "Хюриет". 

"Както нашият президент ясно заяви, не искаме само да чуваме думи, но и да виждаме действия. В това отношение ударът на САЩ срещу военна база е значим и смислен. Все пак международната общност трябва да поддържа своята позиция срещу варварството на режима на Асад, докато той не е способен да навреди на гражданите си повече. Следователно ние приветстваме това действие, но смятаме, че режимът на Асад трябва да бъде цялостно наказан в международното пространство", допълни още Куртумлуш.

На противоположната страна са Иран и Русия - основните съюзници на Башар Асад.

Иран "осъжда строго" ракетната атака, която американски военни извършиха в ранните часове на петък срещу военновъздушна база в сирийската провинция Хомс в отговор на предполагаемото нападение с химически оръжия на правителствените сили на Дамаск.

"Осъждаме строго едностранните военни действия и ракетните удари от американските военни кораби срещу авиобазата край Ал Шайрат под предлог предполагаемата атака от вторник срещу Хан Шейхун“, заяви говорителят на външното министерство на Техеран. 

Остра реакция дойде и от страна на Русия. Президентът Владимир Путин определя атаката на САЩ срещу обекти в Сирия за агресия срещу суверенна държава. 

"Президентът Путин счита американските удари в Сирия като агресия срещу суверенна държава в нарушение на международното право, при това под измислен предлог", заяви говорителят на Кремъл Димитрий Песков пред журналисти. 

По думите му, руският държавен глава третира ракетната атака на САЩ като опит за отвличане на вниманието от многобройните жертви сред цивилното население в хода на операцията в Ирак.

"Путин също така вижда в ударите в Сирия от страната на САЩ опит за отвличане на внимание на световната общност от многобройните жертви сред цивилното население в Ирак", допълни говорителят на Кремъл. 

Путин е предупредил, че въздушните удари на САЩ ще доведат до влошаване на отношенията с Русия.

Източник: dnes.dir.bg, АФП, ТАСС