Форумът с участието на Йорданка Фандъкова, който обсъжда теми като дигитална трансформация, мобилност и транспорт, зелена енергетика и лесен достъп до административни услуги, е в рамките на на Webit.Festival (25-26 април)

Дигитална трансформация, мобилност и транспорт, зелена енергетика и лесен достъп на гражданите до административни услуги - това са само част от въпросите пред градските управи у нас и по света, на които технологиите могат да дадат отговор, стига да го потърсим.

Именно това ще направят представители на десетки общини от България и Европа по време на Smart Cities Summit - една от 12-те паралелни конференции в рамките на Webit.Festival.

re:Inventing Europe’s Future (Да преоткрием бъдещето на Европа) е темата на тазгодишната проява, насрочена за 25 и 26 април в "София тех парк" под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова и Европейската комисия.

Webit.Festival посреща в София над 5000 посетители от 90 държави, пред които повече от 300 лектори се очаква да споделят безценен опит, натрупан в някои от водещите компании в света.

В съвместен дискусионен панел кметовете на два балкански града - Ерион Велиаж от албанската столица Тирана и Любо Бешлич от Мостар (Босна и Херцеговина) ще обсъдят добрите примери за интегриране на технологии, за да се подобри качеството на живота в градовете им, заедно с председателя на Агенцията за развитие на Париж Ермано Санчес, общинският съветник и ръководител на програмата "Просто Рим" Флавия Марзано и ръководителя на отдел "Комуникации" от системата ТИНА в австрийската столица Виена Бригит Гинцлер.

Непосредствено сред тях на подиума се качват кметовете на София, Бургас, Стара Загора, Ловеч и Габрово за открита дискусия на тема "Умна администрация". Именно това са българските градове, които в най-голяма степен успяват да интегрират технологични решения за подобряване на комуникацията между граждани и местна власт.

Генералният мениджър на MasterCard за Балканите Артур Туремка ще обясни пред публиката защо свързаността е задължително условие, за да можем да определим един град като "умен". В началото на годината международната технологична компания и българският стартъп Tickey обявиха началото на дългосрочно партньорство в сферата на умния транспорт в България. Заедно те представиха пилотен проект в столичното метро, който дава възможност на гражданите да купуват билети директно от смартфона си.

Световният директор на отдела за умни градове в Cisco Systems Амр Салем ще разкаже за най-добрите практики във водещите градове на планетата. До 2020 г. развитието на умните градове по света ще донесе бизнес възможности за над 1,5 трилиона долара, а "Сиско" са сред компаниите, които са амбицирани да се възползват максимално от този огромен потенциал.

Директорът на Elemental Machines Сридхар Йенгар пък ще обясни как развитието на Интернет на всичко (IoE) и информацията от милионите сензори по света, която получаваме всяка минута, спомага за развитието на науката.

Списъкът с лекторите на Webit.Festival е на Webit.bg/speakers, а своя билет за форума може да закупите през сайта Webit.bg.

Източник: Webit