Според "Дейли мейл" туитове на Иванка Тръмп за тежката химическа атака над Хан Шейхун са променили позицията на американския президент по темата "Сирия"

Американският президент САЩ Доналд Тръмп е наредил нападението срещу базата на сирийското правителство, след като дъщеря му Иванка публикувала коментар в "Туитър", че е ужасена и с разбито сърце след зверската химическа атака в страната, пише "Дейли мейл".

Според спекулации във Вашингтон туитовете на Иванка може да са довели до промяната в позицията на баща ѝ по отношение на Сирия, пише изданието. 

По принцип Тръмп и администрацията му обвиняват политиката на Барак Обама в Сирия за жестокостите на Башар Асад, отнели живота на десетки хора.

Виж още: Русия спря горещата връзка с Пентагона

Иванка Тръмп, която работи като неплатен съветник на президента, била обаче особено огорчена от снимките на обгазените деца в сирийския град Хан Шейхун. Часове по-късно последва атаката, за която тя похвали баща си отново в "Туитър".

По думите на постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от Ройтерс, сред приоритетите във външната политика на страната в момента е смяната на режима в Сирия.

Според Хейли не се вижда възможност за намиране на политическо решение, като в момента президентът Тръмп обмисля нови санкции срещу Русия и Иран заради подкрепата им към Дамаск

Виж още: Международните реакции след удара на САЩ по база на Асад

Военни командири на Москва и Техеран в Сирия обявиха, че ударът на САЩ е прекрачване на границата на допустимото и отсега нататък ще реагират със сила на всяка нова агресия и ще увеличат подкрепата си за режима на Асад.

Източник: "Дейли мейл"