Египетския президент Абдел Фатах Сиси въведе мярката заради две нападения на "Ислямска държава" срещу църкви в Александиря и Танта

Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси обяви тримесечно извънредно положение, след като две експлозии срещу църкви в страната отнеха живота на десетки хора в неделя, съобщава АФП.

Двете нападения са дело на "Ислямска държава", която пое отговорност за тях.

Първо самоубийствен атентат в коптска църква в египетския град Танта отне живота на поне 25 души, а най-малко 71 други бяха ранени.

Часове след това атентатор камикадзе се е опитал да влезе в катедралата на египетския град Александрия, но е спрян на входа и се е самовзривил там. При нападението са загинали най-малко 6 души, а още поне 26 други са ранени.

Виж още: Терор и по улиците на Стокхолм

Атентатът в Александрия бе извършен срещу коптската катедрала катедрала "Свети Марк", седалище на коптския патриарх Тавадрос Втори. По време на нападението той е бил в храма и е отслужвал празнична литургия по повод Палмова неделя (Връбница). Висшият духовник не е пострадал при нападението.

Никоя терористична групировка не е поела отговорност за взривовете досега и не е ясно дали има връзка между двете експлозии, но изглежда са координирани атаки, съобщават местните медии.

Терористичните атаки, които бяха извършени в християнските храмове в два египетски града, са насочени срещу както срещу християните, така и срещу мюсюлманите. Това заяви по повод днешните експлозии египетският президент Абдел Фатах ас Сиси.

Виж още: Властите в Осло предотвратиха атентат

"Този ужас е насочен срещу нашата родина и срещу християните и мюсюлманите," - каза ал-Сиси, цитиран от изявление, разпространено от офиса на държавния глава. Египетският президент заяви, че атаките "допълнително ще обединят египетския народ в стремежа да се изправи срещу тероризма и да създаде сигурност в страната."

Източник: АФП, ТАСС