Колкото по-мързеливо и безидейно е обкръжението ни, толкова по-мудни ставаме и самите ние

Усещали ли сте как в някои дни просто ви мързи и някаква летаргия е обхванала целия офис. В такива моменти даже въздухът тежи и времето сякаш се влачи. Науката може би има обяснение по въпроса.

Според Мари Девен и Жан Донизо от Френския национален институт за здравни и медицински изследвания мързелът може да бъде заразен. Така на практика колкото по-мудно и безидейно е обкръжението ни, толкова и ние започваме да изпадаме в летаргия, пише в. "Метро". 

Според френските учени мързелът е заразен, тъй като човек естествено се стреми да се "впише" към тези, които го заобикалят. 

Виж още: Мързелът - признак за интелигентност

В рамките на експериментите проведени тестове с 56 участници. На тях им били поставени задачи включващи усилия, които да проследят мързела на респондентите, рискови ситуации, свързани с това дали са предпазливи, и със закъснения, за да се подложи на изпитание тяхното търпение. 

За да измерят усилието учените накарали участниците да стискат уред със сила между 10 и 90 процента от техните възможности за малка или голяма награда. За да тестват търпението им доброволците имали право да избират между малка награда след три дни и голяма - след една година. 

Виж още: 10 закона на мързеливеца

Що се касае до предпазливостта, те имали възможност да избират между 90% сигурна малка награда и много несигурна голяма награда. 

Всяка задача участниците изпълнявали нееднократно, като им било съобщавано как предишните участници се били справяли преди тях. От всички тестове станало видно, че хората се "заразяват" от мързела, нетърпението и предпазливото поведение на околните.

Виж още: Учени: На хората им е заложено да са мързеливи

Източник: в. "Метро"