В първия си официален ден на поста френският президент представи и номинацията си за министър-председател на страната

Европейският съюз трябва да се промени и да бъде реформиран - около това становище се обединиха германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, които обсъждаха бъдещето на Общността, предаде БНТ. 

Двамата се срещнаха 24 часа, след като новоизбраният френски президент положи клетва и встъпи в длъжност. Макрон продължи традицията на предшествениците си и избра Германия за своята първа официална визита. 

Меркел и Макрон изразиха готовност за евентуална промяна на европейските договори и по-конкретно за реформа в еврозоната.

От германска гледна точка е възможно да се променят договорите, ако това е разумно, заяви канцлерът.

Според нея европейските страни не бива да смятат, че ЕС не трябва никога да прави промени в договорите, защото "такъв ЕС би бил уязвим от всяка посока на света". 

Двамата лидери са единодушни, че към реформи не може да се пристъпи веднага, а са необходими преговори. Идеята им е да се изработи "пътна карта" за задълбочаване на интеграцията в Съюза и укрепване на еврозоната. 

Виж още: Нещо, което не знаехме за Еманюел Макрон

Двамата са обсъдили и системата за предоставяне на убежища, търговските отношения и други въпроси. 

Надигането на популизма е сред основните проблеми, които изтъкна френският президент, като допълни, че той води до рискове от разпадане на ЕС. Макрон очерта и проблематични теми като еврооблигациите, инвестициите и старите дългове. От думите му стана ясно, че той не подкрепя идеята за съвместно поемане на стари задължения. 

Президентът на Франция обеща да е "откровен и конструктивен партньор" на Германия. "Трябва да вървим към по-демократичен ЕС", каза Макрон.

Номинацията за министър-председател на Франция

Френският президент вчера представи и номинацията си за министър-председател. Това е 46-годишният умерен консерватор Едуар Филип. 

Филип е кмет на северния пристанищен град Льо Авър, част от дясната Републиканска партия и е смятан за приближен до ключовата фигура за републиканците - Ален Жупе, който остана на второ място във вътрешнопартийната надпревара за номинация на президентските избори. Реагирайки на назначението, Жупе привества новия премиер като мъж с "голям талант". 

Президентът Макрон е изправен пред решаващи парламентарни избори през следващия месец и може да се нуждае от подкрепата на десния център, за да прокара планираните си икономически реформи.

Изборът се разглежда като опит да се привлекат ключови фигури както от дясното, така и от лявото пространство на френската политика.

Източник: БНТ