Малцина са наясно с икономическата програма на новоизбрания френски президент, затова пък личният му живот вълнува общественото мнение до последния детайл

Семейният живот на новоизбрания френски президент Еманюел Макрон е под лупата на общественото внимание, откакто той отиде на балотаж. Но в биографията му има и други интересни факти, освен че е женен за 24 години по-възрастната Брижит. 

Оказва се, че човекът е учил пиано повече от 10 години в консерваторията на Амиен и е запален пианист аматьор, а освен това не крие привързаността си към караокето.

В интервю, дадено миналия месец за ClassiqueNews.com, Макрон споделя надеждите си скоро да намери време за пиано и споделя, че особено харесва Шуман, тъй като "[в музиката му] има образи и чувства, които не мога да открия другаде", както и Лист.

"Той е голям европеец, несъмнен новатор, но и вкоренен във великата традиция. Влечението ми към неговите сюити остава непроменено с годините", споделя Макрон.

Когато през 2014 г. Макрон заема поста министър на икономиката, френският вестник "Монд" го нарича "Моцарт на Елисейския дворец".

Според биографката му, журналистката Ан Фулда, съпругата на Макрон, която му преподавала и музика, споделила с приятелка, че има чувството, че работи с Моцарт.

Това не е единственото доказателство за високата култура на новоизбрания френски президент. Преди две години в телевизионно предаване той с лекота цитира началото на "Мизантроп" от Молиер.

За френските държавни мъже впрочем високата култура не е екстра на ревера, а по-скоро задължително условие.

За сравнение - Ричард Никсън е последният американски президент, който е можел да свири на пиано.

Източник: NPR Music