Проевропейският кандидат с убедителна победа над лидерката на Националния фронт Марин льо Пен

Франция избра европейското бъдеще в лицето на либерала Еманюел Макрон. Макрон печели президентските избори в страната с убедителна преднина. Според данните на френското вътрешно министерство центристът взима 66,04% от вота на французите срещу 33,94% за крайноконсервативната Марин льо Пен.

Вотът се е провел при избирателна активност от 65,3%.

Лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен поздрави съперника си Еманюел Макрон за изборната победа и обяви партията си за главна опозиционна сила в една пренаредена политическа сцена във Франция.

Фронтът има амбицията да обедини около себе си "патриотичния" и антиглобалистки вот на парламентарните избори през юни, които ще определят реалните възможности на Макрон да изпълни обещанията си за дълбоки реформи.

Льо Пен му пожела успех "срещу огромните предизвикателства, пред които е изправена Франция".

"Този втори тур прави голямо политическо пренареждане по разлома между патриотите и глобалистите. Апелирам към всички патриоти да се присъединят към нас, за да участват в решителната политическа борба, която започва тази вечер", каза още Льо Пен и обяви постигнатия от нея резултат за исторически. 

Самият Макрон обяви, че ще се бори за повече хуманизъм във Франция. 

"Тази вечер се обръщам към всички вас. Имаме дълг към нашата страна. Ние сме наследници на велика история и на голямото хуманистично послание към целия свят. Трябва да предадем тази история и това послание - първо на нашите деца, и най-вече да ги отнесем към бъдещето", заяви новоизбраният държавен глава на Франция в речта си след изборната победа. 

"Ще се боря срещу всичко, което ни разделя, което ни подкопава и убива. Ще направя всичко, за да оправдая доверието.Много трудности от доста време ни отслабиха - и икономически проблеми, и социални разделения. Но няма да говоря за тях", каза Макрон.

Макрон поздрави съперничката си Марин льо Пен и каза, че разбира страховете и гнева, които разделят френското общество. Негова отговорност е да ги чуе, като закриля най-слабите, като организира по-добре солидарността, като се бори срещу всякакви форми на неравенство и дискриминация, като ще тарантира най-решително сигурността на сънародниците си, както и единството на нацията.

Изборът на французите беше изключително важен за бъдещето на Обединена Европа. Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен многократно се застъпва за излизането на Франция от ЕС, за връщане на франка като валута и за по-затворена политика на страната спрямо имигрантите. 

Макрон се обяви срещу разрушаването на Европа, но поиска реформи, сред които еврозоната да си има свой бюджет, парламент и министър на финансите, да се постави началото на "политика за европейски инвестиции" и да се укрепи отбраната на ЕС.

Виж още: Кой отива на втори тур на изборите във Франция

Тридесет и девет годишния Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Това е най-младият президент на Франция.

Макрон е завършил елитния Институт за политически науки в Париж. Има магистратура по философия от престижния Парижки университет в Нантер. Учи държавна администрация в елитното Национално училище за администрация, в което се подготвят водещите френски държавници.

Макрон не е заемал досега изборна длъжност. Той е бил инспектор в министерството на икономиката от 2004 г. до 2008 година. След това е работил четири години в банката Ротшилд. През 2012 г. се присъединява към екипа на президента Франсоа Оланд. Става министър на икономиката на Франция през 2014 година. Миналото лято подава оставка от поста, за да се посвети на политическата кариера и създава свое движение, наречено "Напред!".

По време на министерския си мандат той прокарва закон, съдържащ редица мерки за либерализиране на транспортния отрасъл и въвеждащ работа в неделя за някои професии, което бе посрещнато с яростна съпротива. Подкрепата на Макрон за либерализацията на трудовия пазар му навлече враждебност отляво и на синдикатите.  

Според Макрон еврозоната трябва да има собствен бюджет, парламент и министър на финансите, което би наложило обаче промяна на европейските договори. Той твърди, че ЕС се нуждае от нова лидерска основа, формирана от Франция и Германия, и говори за насърчаване на общи европейски идеали за мир, просперитет и свобода, отбелязва Асошиейтед прес.

Макрон иска ЕС да бъде в състояние да разположи 5000 европейски граничари по външните граници на Шенген и предлага европейски фонд за финансиране и разработване на европейско военно оборудване, което страните членки ще споделят.

В борбата с тероризма Макрон иска засилване на капацитета на полицията и армията, както и на разузнавателните служби. В борбата срещу международния тероризъм Макрон предлага френските операции срещу екстремистите в Сирия и Ирак и в африканския Сахел да продължат. Той е за увеличаване на бюджета за френската отбрана до най-малко 2 процента от БВП до 2025 г. спрямо сегашните 1,78%. Това се вписва и в целите, поставени от НАТО. Макрон иска въоръжените сили да запазят числеността си на 200 хил. души.

В областта на външната политика Макрон иска да се упражнява международен натиск върху сирийския президент Башар Асад и да се запазят санкциите срещу Русия, наложени ѝ заради Украйна.

По въпросите на имиграцията Макрон обещава молбите за предоставяне на убежище, включително и обжалванията на решенията на властите, да бъдат разглеждани за по-малко от 6 месеца.

В социалната и икономическата сфера Макрон предвижда обединяване на режимите на пенсиониране и прехвърляне на осигуряването срещу безработица (сега управлявано от социалните партньори) към държавата. Центристът планира да премахне 120 хил. работни места в държавната администрация, но това няма да засегне болничния сектор. Той ще създаде 10 хил. нови работни места за полицаи и между 4000 и 5000 работни места за учители.

Макрон предлага през идните три години да освободи 80% от домакинствата от жилищните данъци и да превърне данъка върху богатството в данък върху недвижимото имущество, от който ще бъде изключено финансовото състояние. Той предвижда като цяло намаляване на данъците за физически лица и за компании с по 10 млрд. евро. Това ще бъде съпътства от съкращаване на разходите на администрацията с 60 млрд. евро, като това пък ще стане основно чрез промени в програмите за социално осигуряване и за здравеопазване.

Макрон предлага инициативи в областта на заетостта и инвестиции от 50 млрд евро, насочени основно към обучаване на работна ръка и върху зелената енергия. В областта на енергетиката Макрон обещава да намали до 2025 г. дела на ядрената енергетика с 50% в производството на електричество, допълва Франс прес.

За френските институции Макрон планира да изиска от народните си избраници чисто съдебно досие и да ограничи до три броя на последователните мандати.

Източник: АФП, АП