Според него така младежите ще получат знания как да реагират при военни или терористични действия, природни бедствия и как да оказват първа помощ

Военното обучение в училище ще бъде въведено през 2018 г., съобщи в интервю за БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

Така младежите ще получат знания как да реагират при военни или терористични действия, природни бедствия и как да оказват първа помощ, поясни той.

Каракачанов нарече грешка премахването на наборната военна служба през 2008 г., но поясни, че възстановяването й не означава отказ от професионалната армия.

Каракачанов припомни, че в управленската програма е записано въвеждане на доброволна военна служба,а не наборна. Така щяла да се даде възможност на момчетата и момичетата, които искат, да се запишат в армията. 

За връщането на наборната служба пък трябвало да има широк дебат заради различните становища в обществото.

Реално военно обучение в България е имало и преди 1989 г., като тогава в училище децата са се учили на основни моменти от казармата, като разглобяване и сглобяване на автомат "Калашников", гражданска защита и т.н.

Източник: БНР