Всички започнати процедури по приватизация на акции и дялове на държавните дружества ще бъдат спрени веднага

Министерски съвет възложи на Министерство на икономиката да подготви законопроект, с който се забранява приватизацията на държавни акции и дялове, както и приватизацията на акции и дялове от дъщерни дружества.

"От тук нататък обособени части от имущества на държавни дружества или на техни дъщерни дружества, ще бъдат продавани след решение на Народното събрание, по предложение на Министерски съвет.

Всички започнати процедури по приватизация на акции и дялове на държавните дружества ще бъдат спрени веднага", обясни министърът на икономиката Емил Караниколов. 

Оттук нататък няма да продаваме, а ще развиваме държавните дружества, заяви Емил Караниколов.

Преди да заеме този пост Караниколов ръководеше именно Държавната агенция по приватизация и следприватизационен контрол. Той беше назначен на поста през 2010 г. от първото правителство на ГЕРБ. Миналата седмица пое икономическото ведомство по предложение на Обединените патриоти.

"Анализите на Агенцията за приватизация показвали, че над 98% от дружествата, които не са били в забранителния списък, са раздържавени. Останалият пакет се предлага в последните 3-4 години без никакъв интерес, а дружествата в забранителния списък са стратегически за държавата. Ще направим всичко възможно те да бъдат развивани", разясни Караниколов. 

По думите му дружествата, останали в Министерството на икономиката, са и на печалба, сред тях и Военно-промишленият комплекс. Към останалите няма никакъв интерес в последните 3-4 години.

Дружествата в забранителния списък пък са стратегически за България и оттук нататък правителството ще направи всичко възможно те да бъдат развивани, каза още Караниколов.  

Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че приватизацията до голяма степен е изиграла своята роля. Фокусът сега бил върху прекратяване на всякакви спекулации, свързани с държавната собственост, както върху новата визия за управлението й, в която ролята на парламента се увеличава.

Източник: Нова телевизия