На първото си заседание кабинетът "Борисов 3" смени почти всички областни управители в страната

Министерският съвет назначи 22 областни управители, освобождавайки досегашните, съобщиха от правителствената пресслужба. 

В Благоевград постът поема Бисер Михайлов, във Варна - Стоян Пасев, във Враца - Малина Николова, в Кюстендил - Виктор Янев, в Ловеч - Георги Терзийски, в Смолян - Недялко Славов, в Хасково - Станислав Дечев, а в Ямбол - Димитър Иванов. Те са заемали същите длъжности в периода от 2014 г. до 2017 г. 

Ирена Соколова за втори път става областен управител на Перник. Тя е заемала длъжността през 2014 г. и 2015 г. 

Митко Стайков поема поста в Търговище, където вече е бил областен управител от 2009 г. до 2013 г. 

Двама заместник областни управители - на Видин - Албена Георгиева и на Пазарджик - Стефан Мирев, стават областни управители, а Ивелин Иванов, който от 2015 г. е главен секретар на областната администрация в Силистра, е определен за областен управител на Силистра. 

Любомира Попова застава начело на област Велико Търново. Тя е професор към катедра "Педагогика" в педагогическия факултет на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". 

В Габрово областен управител става Невена Петкова. От 2004 г. до 2016 г. е старши разследващ полицай в ОДМВР-Габрово, РУ-Севлиево. Магистър е по право от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". 

За областен управител в Кърджали е назначен Никола Чанев. В териториалната данъчна дирекция в града последователно той е заемал различни постове - от данъчен инспектор до началник сектор. Магистър е по национална и регионална сигурност от ПУ "Паисий Хилендарски", както и магистър по счетоводство и контрол от УНСС. 

За областен управител на Монтана е определен Росен Белчев – икономист от УНСС, който в момента работи в частния сектор. 

На поста в Плевен е назначен Мирослав Петров. Магистър е по икономика от СА "Димитър Ценов" в Свищов, завършил е и НВУ във Велико Търново. През 2013 г. е бил директор на ОД на МВР-Плевен. 

Народният представител в 43-ото Народно събрание Гюнай Хюсмен ще оглави областната администрация в Разград. 

В Сливен областен управител става Чавдар Божурски. Работил е продължително време в сектора сигурност, бил е директор в ОДМВР - Сливен. Магистър е по право от СУ "Св. Климент Охридски". 

На длъжността областен управител в Стара Загора е назначена Гергана Микова, която два мандата е общински съветник в Стара Загора. Завършила е българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". 

Проф. Стефан Желев поема ръководството на областната администрация в Шумен. Бил е народен представител в 42-рото и 43-ото Народно събрание. Ръководител е на факултета по технически науки в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

Източник: Novini.bg