След като преди три месеца семейство Джабер получи категоричен отказ да бъде регистрирано в общината и сега документите им все още се бавят

Сирийското семейство, което живее в Елин Пелин, все още няма лични документи и регистрация в общината, въпреки че има хуманитарен статут, съобщава Би Ти Ви. 

Преди три месеца Фатма и Фахим Джабер и синовете им получиха категоричен отказ да бъдат регистрирани, въпреки че имат правото да живеят законно на територията на България. Тогава гражданите на Елин Пелин протестираха срещу настаняването им в града и това да им бъдат издадени лични документи.

Ние искаме да се интегрираме към обществото, заявява Фахим и обяснява, че иска да си намери работа и да започне живота си от начало. 

Виж още: По-големият проблем в бунта на Елин Пелин срещу сирийското семейство

По думите му от общината са обещали да решат проблема с документите, но от 13 февруари насам няма никакъв напредък. Той признава, че ако все пак ги получат, най-вероятно ще напуснат Елин Пелин.

Съпругата му - Фатима, споделя, че излиза само веднъж в седмицата. След събитията от 13 февруари тя се страхува да не бъде нападната, когато е навън, и предпочита да си стои вкъщи.

Семейството твърди, че многократно е искало отговор от институциите, но не е получило такъв. 

По настояване на Би Ти Ви главният секретар на общината Симеона Попгеоргиева коментира случая.

Виж още: "Сега": Общините бойкотират приема на бежанци

Според Попгеоргиева проблемът идва от там, че семейството не е подало необходимите документи по Закона за убежищата и бежанците в определения за това срок. Причината семейството да не получава регистрация е, че не е спазена административна процедура.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също взе страна по въпроса, коментирайки наредбата за бежанците. По думите ѝ това е един мъртвороден документ, който не работи и трябва да бъде променен.

"Държавата си изми ръцете и хвърли отговорността за подобни казуси изцяло на местната власт, която няма ресурс да се справи. Нека говорим откровено - всеки кмет иска да бъде преизбран, а не да си навлича гнева на хората", коментира тя. 

Виж още: Нито една община в България не иска бежанци

Според Йототва, когато хората нямат достатъчно информация, е нормално те да се страхуват и показателен за това е случаят в Елин Пелин.

Източник: Би Ти Ви