Все още няма община у нас, която да е подала документи да се възползва от европейското финансиране, което се полага за всеки приет бежанец и осигуряването му с жилище, работа и здравни грижи

Няма селища, желаещи да интегрират бежанци срещу заплащане по механизма, изработен миналото лято. Нито една община в момента не е подала документи да се възползва от европейското финансиране, което се полага за всеки приет бежанец и осигуряването му с жилище, работа и здравни грижи, пише в. "Сега", позовавайки се на свой източник от държавната администрация. 

Миналия август беше приет регламент, според който кметовете могат да заявяват в агенцията за бежанците с колко чужденци биха се договорили. Те имат право на финансиране, ако в замяна осигуряват жилище, детска градина, училище, обучение по български език, здравно осигуряване и обслужване, професионално ориентиране и включване в обучение за възрастни, включване в програми и мерки за заетост, информиране за свободни работни места. 

Юридически между общината и бежанеца трябва да се сключи договор за интеграция, който може да бъде прекратен едностранно, когато чужденецът нарушава обществения ред, откаже да приеме предложената му работа или не иска да се включи в програмите по заетост. 

Виж още: По-големият проблем в бунта на Елин Пелин срещу сирийското семейство

Въпреки че по време на изработването на регламента е имало интерес от общините, а две-три от тях пилотно го изпробваха, крайният резултат е нулев. Какво е отношението на малки кметства към бежанците личи от протестите, които периодично избухват срещу семейства с бежански статут. 

Кметът на Елин Пелин, където преди по-малко от месец имаше протест срещу сирийско семейство, обясни в едно от телевизионните си интервюта, че от село в региона му предложили "да изкарат пари от бежанците" по реда на интеграцията, но той категорично отказал. 

В понеделник и Белене скочи срещу срещу 4-членно сирийско семейство, пожелало да се засели там. Случаят е идентичен с този в Елин Пелин - става дума за чужденци, които са получили статут и имат право да пребивават постоянно у нас. Това им предоставя пълна свобода да избират в кой град или село да живеят. Не така обаче мислят местните управници. 

В крайна сметка бежанците обявиха, че си тръгват от Белене заради недоволството и гнева на местните. Това обаче от своя страна доведе и до друг, неприятен ефект за града. Католическата църква обяви, че спира помощите си за Белене.

Отец Паоло Кортези от католическата църква в града, който покани бежанците, обяви, че всяка година помощите, които се отпускат за Белене, са повече от 100 хил. лв. Той обаче останал разочарован от отношението на местните към сирийците и затова решил да спре финансовата подкрепа.

"Това семейство идва от война и не иска да продължава да живее в страх и под постоянни заплахи. Може би днес някой ще танцува за победата, но това според мен е голяма загуба за обществото. От днес католическата църква спира всяка помощ на гражданите на Белене", обясни отецът.

Източник: в. "Сега"