Сайтът разкрива множество нови документи за периода 2013-2016 г., които показват как ЦРУ може да източва информация от всичките ни устройства, свързани с интернет

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ има капацитета да преодолява защитата на всички видове устройства, които са свързани с интернет. Не са защитени нито Android смартфоните, нито телефоните на "Епъл", нито домашните устройства, нито различните месинджъри като Signal, WhatsApp и Telegram.

Това става ясно от поредните разкрития на "Уикилийкс". Сайтът публикува множество нови документи за периода 2013-2016 г., които според АП разкриват скрити подробности за това какви средства за кибершпионаж използва ЦРУ.

Американските медии цитират специалисти, според които на пръв поглед документите са автентични и публикуването им ще има разтърсващ ефект върху управлението в САЩ.

Информацията на WikiLeaks е публикувана на общо 7818 уеб страници с 943 приложения. Тя се появява, за да представи нарушенията, които ЦРУ прави в опита си да достигне определена информация.

Онлайн изданието CNET е успяло да извади съкратена информация как агенцията може да хаква смартфони, телевизори и компютри.

Изданието публикува обясненията с уговорката, че ЦРУ отказва да коментира дали документите са истински или не. Ако документите са истински, те показват впечатляващия мащаб на възможностите на агенцията да събира информация от умните устройства, коментира CNET.

Ако тези инструменти реално се използват, те имат неизмерима стойност, коментира Пол Розенвейг, основател на компанията за киберсигурност Redbranch Consulting. Според него има много различни гледни точки. "Ако има телевизор на "Самсунг" в дома на Владимир Путин, това е добре за ЦРУ", коментира той.

По негови думи обаче е малко вероятно ЦРУ да е единствената агенция, която знае за уязвимостите на устройствата. Според него няма причина да се мисли, че други разузнавателни агенции и правителства по света не знаят за тези проблеми и не се възползват от тях.

В документите се описват впечатляващите и разнообразни възможности на ЦРУ. Те се простират отвъд прихващане на комуникация от криптирани устройства. Описан е инструментът "Weeping Angel", който може да активира микрофоните на умните телевизори и да подслушва разговорите в помещението.

Сред инструментите има и такива с имена като Hammer Drill, които могат да инфектират софтуер на CD или DVD, както и Brutal Kangaroo, който може да скрива информационни масиви. В документите има и страници, които разкриват опити на ЦРУ да хакне системите за управление на свързани с интернет автомобили. Остава неясно дали само са търсени начини или такива са били намерени и използвани.

Най-често ЦРУ събира информация за пролуки в сигурността на софтуера на големите компании. Това включва и собствени проучвания за намирането на уязвимости. Агенцията обаче не уведомява компаниите за откритията си, за да може да използва пролуките максимално дълго време.

Благодарение на това, агентите могат не само да получават достъп до данните на устройства, но и от разстояние да пускат техните камери и микрофони. В архивите има и много голяма колекция с конкретни пролуки в устройства с определени версии на Android и дори конкретни модели на "Самсунг" и други производители.

Все пак обаче няма данни, че ЦРУ масово шпионира умните устройства на потребителите, като самите документи също не правят подобни намеци. По-вероятно е, че ЦРУ използва методите, за да събира информация от конкретни хора, от които се интересува. Въпреки това, големият набор от възможности е показателен за ниското ниво на сигурност на повечето устройства и софтуерни платформи, на които милиарди хора разчитат всеки ден.

Източник: Си Ен Ен, АП