Пещерата Малхам, чиито галерии се простират по протежение на повече от 10 км, е проучена с участието на български спелеолози (видео)

Нов рекорд за спелеологията е поставен с участието на осем български пещерняци в международна изследователска експедиция в Израел, съобщиха от Пещерен клуб и спелео училище "София".

Проучването от 21 февруари до 4 март документирало нов феномен в района на Мъртво море - солната пещера Малхам в планината Содом, най-дългата солна пещера в света, с дължина повече от 10 км и 19 входа, най-дълбокия от които е 92 м.

Досегашният рекордьор беше пещерата 3N (3 Nudes, букв. "тримата голи") на остров Кешм в Иран, дълга 6850 метра. Но тъй като солта лесно се разтваря от дъждовната вода, изследователите смятат, че пещерата Малхам ще продължи да увеличава размерите си.

В експедицията са се включили общо 80 спелеолози от Израел, България, Франция, Великобритания, Хърватия, Румъния, Германия и Чехия плюс учени от Еврейския университет в Йерусалим, който също информира за откритието.

Пещерата близо до южния бряг на Мъртво море е картографирана в продължение на две години. А когато правели почивка, овкусявали своя обяд със сол директно от околните снежнобели сталактити, разказва ръководителя на експедицията Боаз Лангфорд от Еврейския университет.

Такива пещери в България няма и изследователката Антония Влайкова, която води изследването от българска страна, веднага се съгласява да проучи соления лабиринт. А откритието, че това е най- дългата солна пещера в света, идва като бонус, разказва БНТ.

"В момента, в който почнеш да вършиш каквато и да била физическа дейност - пълзене през тесните участъци и си целият плувнал в пот и същевременно покрит с прах, - и си казваме: Това нашето, мазохизъм ли е, к'во ли е? Ама пък го има тоя силен откривателски дух в пещерите, може би защото те са последните неизследвани кътчета на планетата", коментира Антония Влайкова.

Тя и Лангфорд се очаква да представят подробна електронна карта на пещерата и описание на находките през следващите месеци. В. "Джерусалем поуст" припомня, че израелските спелеолози са влезли за първи път в Малхам през 80-те години, а впоследствие в планината Содом са били открити над 100 пещери, най-дърата от които била 5685 м.

Продължителните валежи отворили нови коридори за проучванията, а датировката установила, че пещерата е на 7000 години. Измерването на рекордната дължина обаче станало възможно едва със съвременните лазерни технологии - и благодарение на международното участие, подкрепено от Българската федерация по спелеология и Министерството на младежта и спорта, Европейската федерация по спелеология и спонсори като Aventure Verticale, Korda’s, Scurion и "България еър".

Пред вестника Ефраим Коен от изследователския екип на Еврейския университет коментира, че пещерняците работели под земята по 10 часа дневно, като пълзели през ледени солни тунели, едва провирайки се покрай солни сталактити и изумителни солни кристали. Пейзажът там долу изглеждал напълно извънземен.

Източник: БНТ, "Джерусалем поуст", пещерен клуб "София"