Най-ниските температури през първия изцяло пролетен месец ще са между -2 и 3 градуса, а най-високите ще стигнат 24-29 градуса

Средната месечна температура през април се очаква да бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 9 и 11 градуса, а за планините от -5 до 2 градуса.

Най-ниските температури през първия изцяло пролетен месец ще са между -2 и 3 градуса, а най-високите ще стигнат 24-29 градуса. Вероятност за минимални температури, близки до нулата, има докъм 20 април, уточняват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред агенция "Фокус".

Месечната сума на валежите, средно за страната, се очаква да бъде около и под нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв.м, в планинските райони - между 60 и 100 л/кв.м.

Месецът започва с температури, близки до обичайните, но в източните райони - и по-ниски. През първите дни съществени валежи не се очакват. През втората половина от първата десетдневка температурите ще останат около обичайните и дори малко по-ниски. Ще се създадат условия за валежи, като има малка вероятност временно те да са с по-голям обхват и интензивност.

През втората десетдневка температурите ще отново са около и под средните за периода. Времето ще бъде променливо, а преваляванията са с по-голяма вероятност около 12-и и в периода 15-18 април.

И през третата десетдневка е по-вероятно динамиката на атмосферата да се запази. Остават условията за валежи, но вече предимно в следобедните часове, краткотрайни, с петнист характер и различна интензивност, на места придружени и от гръмотевици.

Повече слънце ще има до обяд. Температурите ще се повишат и вече ще се колебаят около стойности, близки до обичайните.

Източник: агенция "Фокус" / НИМХ