Водач на общата им листа със СДС е еврокомисарят Мария Габриел, ексминистър Лиляна Павлова също с шансове за евродепутат

Мария Габриел, настоящ еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество, очаквано води общата листа на ГЕРБ и СДС, с която двете политически сили се явяват на изборите за членове на Европейския парламент на 26 май.

В списъка от 15 кандидати на управляващата партия я следват четирима български представители в групата на Европейската народна партия: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов.

Виж още: Елена Йончева издигната от БСП да води евролистата им

Понастоящем страната ни има 17 евродепутати, а седем от тях са влезли в Европарламента с листата на ГЕРБ.

Сега на седмо място между претендентите изненадващо се нарежда доскорошният министър по европейското председателство Лиляна Павлова, бивш вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството, която има шансове да стане евродепутат, ако ГЕРБ повторят успеха си от изборите за ЕП през 2014 г.

За още един мандат се кандидатира и Емил Радев, който е осми в новата листа. След него се нареждат бившата министърка на околната среда и водите Ивелина Василева, Марин Захариев, Иво Ралчовски, Младен Шишков, Николай Диков, Камен Костов, Йоанна Йончева Фильова, Жечо Станков.

Както беше оповестено още миналия петък, представителите на СДС в общата листа са двама: Илия Лазаров, който е на последното, 17-о място в списъка, и Александър Йорданов, на избираемата шеста позиция. В изказването си пред актива на ГЕРБ в неделя той използва емблематичната си фраза "днес е един хубав ден за българската демокрация" и обясни:

"Подаваме си ръка в името на едно по-добро бъдеще за Европа и за България. Ние показахме европейска политическа зрелост, показахме национална отговорност, защото ние сме тези, които трябва да се противопоставим на лошите сценарий за България и Европа.

Желая да помогна на общата ни кауза и да изпитам отново радостта от победата над БСП. Някога и ние, СДС, побеждавахме БСП. Важно е обаче, че демокрацията победи и трябва да се защитава всеки ден. ГЕРБ продължи сините победи и укроти за дълго време амбициите на българските социалисти отново да яхнат България.

Символиката е важна в политиката. Корнелия Нинова се кипри на кон. Няма лошо - нека да се кипри. Но наш дълг е нейната партия да не яхне България. Защото, когато това е ставало, родината ни се е превръщала в слуга на чужди държави.

Политиката не е бална зала, за да се усмихваме само. В нея може и да се греши. Няма безгрешни политици. Аз съм грешил, но съм бил и прав. Критикувал съм премиера Борисов. Аз с него съм играл тенис, той ме е побеждавал - как да не го изкритикувам.

Искам да му благодаря за това, че издигна висока бариера пред амбициите на БСП да се върне на власт и отстоява нашите позиции. Партиите и политиката съществуват заради хората. Целта е през следващите пет години да живеем в по-единна Европа. Желая България да бъде приета в Шенген, да градим, а не да рушим единството."

При представянето на общата листа в последния ден на март лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна заяви, че е оптимист за Европа: 

"Изборите за Европейски парламент винаги са минавали под мото, че Брюксел е далеч от България и избраните евродепутати са едни скъпоплатени чиновници. Само че за пакета "Мобилност" положихме месеци наред сериозна работа и накрая двама излъчени от България евродепутати не гласуваха и тази сага не беше приключена в полза на България. Нима този случай не доказва колко важен е всеки един евродепутат?".

Той призова всички кандидати на ГЕРБ за следващия Европарламент да не използват езика на омразата по време на предизборната кампания: "За нашите опоненти вляво не искам до говоря. Те не са интересни на хората. Яд ме е за тези, които са вдясно и цялата им кампания ще бъде против нашия съюз. Тяхната задача е да рушат, за да върнат ДПС и БСП на власт."

Борисов бе категоричен, че въпреки всичките си грешки партията продължава да е първа политическа сила: "Аз нямам съмнение, че нашата листа е по-добра от всяка друга. Тя се състои единствено от успели, млади и знаещи хора. Истински бих помолил българите да гласуват за нас. Не искам да казвам, че сме идеални - но все още по-добри няма."

По думите му наскоро партията е понесла много тежък удар, но - както всеки път, - и сега представителите на ГЕРБ са понесли политическа отговорност и хората виждат всичко това.

"Когато ГЕРБ е силна, нашите политически опоненти нямат друг избор, освен да се опитат да ни разрушат. Неслучайно тяхната листа ще бъде съставена от най-агресивните и злобни партийни кадри", заяви на свой ред зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който на 28 март подаде оставка като депутат в 44-тото Народно събрание.

Като председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ той прогнозира, че БСП ще се опитат да изведат на преден план по време на предизборната кампания единствено битови теми, а не диалог за бъдещето на ЕС, за Шенген, за Еврозоната и за сигурността.

"Ние няма да влезем техния тон. На техните провокации ние ще отговорим с решения", увери Цветанов съпартийците си и допълни: "ГЕРБ като най-голяма политическа сила загърби егото си и проведохме прагматичен диалог със СДС".

Според него предложенията за кандидати на СДС дават възможност за просперитет и "днес повече от всякога се нуждаем от обединение".

Днес повече от всякога действията и идеите на всеки от нас трябва да се свързани с ценностите на Европейската народна партия, напомни и еврокомисарят Мария Габриел.

"Заедно показахме, че зад думата обединение не се крият користни мисли. Европа се намира в труден момент, но България може да бъде обединител на каузи", заяви тя. По думите й Европа е на кръстопът и е важно да се противопоставим на дестабилизиращите процеси и решения.

Източник: ГЕРБ, БНТ