Това е последният ден от дългия уикенд около 24 май - и последната от четирите възможни дати за вота, с който в ЕС избираме депутати за Европейския парламент

Изборите за Европейски парламент бяха насрочени от президента Румен Радев за 26 май. Това е последният ден от дългия уикенд около 24 май - и последната от четирите възможни дати за вота в целия ЕС, който започва от 23 май.

Страната ни трябва да излъчи 17 евродепутати. Над 12 хил. ще са секциите в страната, а в чужбина се гласува само в държави членки на ЕС, припомня Би Ти Ви.

БСП вече издигнаха начело на своята листа журналистката и депутатка в 44-тото Народно събрание Елена Йончева, а фаворитка да води листата на ГЕРБ е еврокомисарят Мария Габриел, която е член на Европейската комисия от близо две години, след като преди беше евродепутат. Две от местата пък ще са за най-старата дясна партия у нас след 1989 г. - Съюза на демократичните сили (СДС).

Централната избирателна комисия вече е в нов състав, тъй като досегашната ЦИК изкара 5-годишния си мандат. За това време изборната администрация е организирала пет национални избора и два национални референдума, 119 частични и местни избори, а освен това е подпомогнала провеждането на 14 местни референдума, отчете председателката й Ивилина Алексиева-Робинсън.

По думите й: "Новият състав на ЦИК ще има една добра основа. Книжата и принципните решения са подготвени". Според нея основни предизвикателства пред ЦИК сега са организирането на машинното гласуване и киберсигурността.

Обществената поръчка за машините е готова и след едно-две заседания на ЦИК ще може да бъде обявена, категорична беше Алексиева. Поне 3000 машини ще са нужни за евровота, а за местните избори наесен - двойно повече, 6000.

Ръководството на ЦИК беше избрано от Народното събрание, а останалите 15 членове - назначени от президента Румен Радев по предложение на партиите в парламента и двете коалиции, представени в Европейския парламент: Александър Андреев Андреев, Бойчо Иванов Арнаудов, Георги Славчев Баханов, Димитър Генчев Димитров, Емил Цветанов Войнов, Ерхан Юксел Чаушев, Ивайло Кирилов Ивков, Йорданка Цвяткова Ганчева, Катя Иванова Иванова, Мария Христова Бойкинова, Мирослав Александров Джеров, Николай Иванов Николов, Силвия Тодорова Стойчева, Таня Анчева Цанева, Цветанка Петкова Георгиева.

Част от настоящия състав на ЦИК продължава да работи и в новия, който встъпва в длъжност от 21 март. За председател управляващите от ГЕРБ наложиха бившата конституционна съдийка Стефка Стоева.

Гласът на всеки български избирател ще бъде честно и вярно отразен, обеща тя и увери: "Мисля, че съм доказала, че не съм от хората, които се подават на натиск. Ще положа всички усилия, съобразно своите сили, да върви една нормална работа в комисията. Това е моята цел."

За зам.-председатели Народното събрание избра Силва Дюкенджиева (БСП), доц. Таня Йосифова ("Обединени патриоти“) и Кристина Цанкова-Стефанова ("Воля"). Секретар на ЦИК отново ще бъде кандидатът на ДПС Севинч Солакова, информира БНР.