Партията, която скоро навършва 30 години от основаването си като антикомунистическа коалиция, получава две места сред кандидатите за евродепутати от Европейската народна партия

Александър Йорданов и Илия Лазаров са предложените от Съюза на демократичните сили (СДС) кандидати за евродепутати в предстоящите на 26 май избори за Европейски парламент, на които ще се явят съвместно с управляващата партия ГЕРБ.

Двете позиции в листата бяха договорени по-рано този месец, обединявайки под егидата на Европейската народна партия (ЕНП) най-голямата дясна партия в политическия спектър у нас и старата десница, която възниква в края на 1989 г. като основна опозиционна формация срещу БКП (БСП).

Определеният от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов "знаков човек за СДС" Александър Йорданов, който наскоро навърши 67, ще заема избираемото шесто място сред кандидатите за евродепутати.

Литературовед по образование и журналист, издавал в началото на 90-те вестник "Век 21", Сашо Йорданов присъства в политиката от самото начало на демократичните промени у нас. Като една от водещите фигури от Радикалдемократическата партия в СДС, той е бил депутат във Великото народно събрание, председател на 36-ото Народно събрание и народен представител в следващите два парламента.

От 1998 до 2005 г. е последователно посланик на страната ни в Полша, бившите прибалтийски съветски републики (Литва, Латвия и Естония) и Република Македония, а през последните години се изявява като публицист и наскоро издаде книгата "Патриотични уроци".

Виж още: Резултатите от парламентарни избори 2017 през погледа на един стар седесар

Главният секретар на СДС Илия Лазаров (53) влиза в синята коалиция още през 1991 г. като член на Демократическата партия. Първоначално е областен координатор за Югозападна България, а през 1994 г. оглавява отдел "Информационен". Бил е началник на кабинета на президента Петър Стоянов за целия му петгодишен мандат (1997-2002).

Първоначално за избираемата позиция беше номиниран първият главен преговарящ на страната ни с ЕС Владимир Кисьов (71), който е работил с Бойко Борисов още като председател на Столичния общински съвет по време на кметския мандат на настоящия премиер.

"Надявам се тази коалиция да се случи, защото целият ми живот е минал европейски настроен, от 30 години съм участвал във всички формати: водене на преговори за асоцииране, преговори за пълноправно членство, борба за запазване устоите на демокрацията - неща, които са застрашени в последно време, затова са и тези разговори, да вкара България възможно най-много членове на Европейската народна партия", коментира Кисьов, който оттегли кандидатурата си, но седна до Борисов и председателя на СДС Румен Христов на общата пресконференция, с която бяха обявени номинациите на "старото дясно" за Европейския парламент.

До тях беше и подалият оставка като депутат в 44-тото Народно събрание Цветан Цветанов, който обаче остава начело на предизборния щаб за евровота и зам.-председател на ГЕРБ. Като лидер на парламентарната група мястото му заема д-р Даниела Дариткова, определена от Борисов като "човек с качества", който "най-вече може да контролира групата, в добрия смисъл на думата".

Спазих си обещанието за тежки санкции, каквито в никоя партия не е имало, декларира премиерът по повод скандала с "апартаментите на властта", заради който, освен Цветанов, държавните си постове напуснаха правосъдният министър Цецка Цачева и още двама зам.-министри.

Самият Владимир Кисьов коментира в началото на седмицата пред БНТ, че: "по принцип, който е публична личност, трябва да се държи прилично в обществото, в това число и да не попада в такива ситуации". Той прогнозира, че "ще бъде много интересно в следващите дни, когато почнат да се появяват и други личности от други политически сили". 

"Номинациите бяха труден процес за нас. В крайна сметка се съобразихме кой ще допринесе най-много за това ново формирование. Имахме 15 номинации, трима души се отказахме - аз, г-н Кисьов и Теодор Петков", коментира СДС лидерът Румен Христов, цитиран от Нова телевизия.

"Малко съжалявам, че Владо Кисьов е направил отвод, но не се бъркаме в работата на СДС. Одобрили сме това, което са избрали, така че сега съвместно да се борим на евровота", заяви Бойко Борисов и увери:

"Ние можем да гарантираме, че нашите структури ще работят еднакво добре за всички, които са в листата. Такива номера, каквито си правиха в наши сестрински партии, няма да допускаме и така ще бъдат инструктирани структурите. Имаше такива номера в предишните избори в другите партии, които казваха, че се числят вдясно."