Бившият председател на парламента Александър Йорданов с горчив коментар за изхода от предсрочния вот: "Лидерите на десните партии носят главната вина за опасната ситуация, в която навлиза България"

Александър Йорданов (65 г.) е литературовед, журналист и политик.

Една от емблематичните фигури в Съюза на демократичните сили (СДС), той е депутат във Великото народно събрание, председател на 36-ото Народно събрание и народен представител в следващите два парламента.

Председател е на Радикалдемократическата партия в България (1993-2000) и главен редактор на седмичника за политика и култура "Век 21" (1990-98 г.), като за кратко е ръководил и някогашния партиен орган на СДС - вестник "Демокрация".

От 1998 до 2005 г. е последователно посланик на страната ни в Полша, бившите прибалтийски съветски републики (Литва, Латвия и Естония) и Република Македония.

Коментара му за резултатите от предсрочните парламентарни избори на 26 март и представянето на традиционната десница препечатваме от неговия профил във "Фейсбук":

Да внесем яснота

На президентските избори убедено агитирах за Трайчо Трайков. За него гласуваха 7%. В тях бяха гласове, които след това самият Трайков реши да раздели, като подкрепи идеята на Радан Кънев и ДСБ за разцепление, за разделение.

Христо Иванов, когото подкрепях като министър, изведнъж и той тръгна да се доказва като партиец. Станах свидетел как Николай Ненчев, друг достоен министър от Реформаторския блок, убеждаваше и двамата да запазят единството, да бъдат заедно в Блока, да разширяват неговото влияние.

Те избраха вироглавият път. И така предадоха нас, техните избиратели. Защото аз не съм многоръкият Шива, та да пусна едновременно три бюлетини.

След като политиците от десницата, т.е. тези, които трябва да представляват консервативните, интелигентните хора, постъпват като левите политически партии, за които са типични разделението и конфронтацията, нищо добро не можехме да очакваме на тези избори. Така и стана.

И трите партии май обърнаха каруците си. И сега пътища много, естествено. Но преди това трябва да има разкаяние и покаяние. Логично е да има и оставки.

Виж още: Лидерите лаконични в изборната нощ

Що се отнася до бъдещо правителство, вариантите са три:

1. ГЕРБ прави правителство с Обединените патриоти, "Воля" и евентуално Реформаторския блок, ако прескочи бариерата. Това правителство ще бъде по-слабо от предходното правителство на ГЕРБ. Заради реалното присъствие в него на Обединените патриоти, които са склонни да обслужват чуждата политика на Кремъл, и на непредвидимата в искания и действия нова партия "Воля". Не давам дълъг живот на такова правителство.

2. БСП прави правителство, тъй като Обединените патриоти отказват на ГЕРБ. То трябва тогава да включва същите Обединени патриоти, ДПС и вероятно "Воля" ще намигне също благосклонно. Такова правителство е голяма опасност за България.

3. ГЕРБ и БСП не могат да съставят правителства. Всички им отказват или тези, които приемат, не могат да направят парламентарно мнозинство. Тогава мандатът се дава на някоя от следващите партии. Логично е президентът Радев да го даде на Обединените патриоти. Тогава е възможно правителството да бъде формирано от тях, плюс БСП и ДПС. Малко е вероятно, но не е за изключване. Това би било също много опасно за България.

Това са вариантите. До тази лоша ситуация ни доведе разцеплението в десницата. Лидерите на десните партии носят главната вина за опасната ситуация, в която навлиза България. Добре е това да им се каже, да не им се спестява истината, защото те и без това са склонни да се самозабравят.

Във всички случаи никоя партия няма повод за особена радост. Няма съмнение, че изборите тласнаха България в посока, в която, освен ГЕРБ, няма кой да защитава европейското и натовското направление на България.

Промяната в определен смисъл е факт, но тя изхвърли точно проевропейските партии от парламента и остави само ГЕРБ да защитава европейската кауза. С други думи, разцеплението вдясно обслужи антиевропейската и антинатовската политика. И това е изключително сериозна, да не кажа и съдбовна, грешка.

Все пак остава да дочакаме резултатите от ЦИК. Дай Боже да не съм прав и да стане така, че и трите парчета на дясното попаднат в парламента. Но ако се окажа прав, чакат ни трудни и изпълнени с неизвестност, с опасни подводни камъни дни, месеци, а може би и години.

Източник: Фейсбук / Александър Йорданов