ГЕРБ и БСП с послания към евентуалните си партньори във властта, ДПС зоват за стабилност и сигурност. Борисов се надява на малко компромиси, Нинова против широка коалиция

Няма да участваме с коалиция с ГЕРБ, ние сме алтернатива на ГЕРБ, голяма коалиция между нас не е възможна, категорична беше лидерката на "БСП за България" Корнелия Нинова в изборната нощ, оповестявайки решението на Изпълнителното бюро на партията.

Левицата направи лаконичното си изявление не в БТА, където беше преместен международният пресцентър (традиционно в НДК), а в партийната централа на "Позитано" 20 - след като дори резултатите от 95% паралелно преброяване на гласовете в предсрочните парламентарни избори не внесоха яснота колко партии влизат в 44-тото Народно събрание.

Ако ГЕРБ не успеят да реализират мандата си, ще опитаме да направим правителство в името на стабилността, увери в заключение Нинова, след като БСП отново е втора политическа сила, но с приблизително два пъти повече депутати в сравнение с 43-тия парламент.

Анализатори тълкуват изявлението й като покана към евентуални коалиционни партньори измежду останалите парламентарни формации: ДПС, Обединените патриоти и евентуално "Воля".

Увеличили сме двойно подкрепата си спрямо 2014 г., когато имахме 505 хил. гласа, и потвърждаваме резултата на президента Радев от първия тур, когато се броеше партийният вот, обобщи още Нинова.

Двамата с Бойко Борисов си честитиха взаимно резултата. Лидерът на ГЕРБ даде брифинг по-рано в партийната централа, заобиколен от водещи фигури в листите и бивши министри.

Той се обърна с "чест и уважение към всички избиратели на другите партии" и напомни, че резултатът е категоричен - ГЕРБ отново е първа политическа сила. Решението за по-нататъшни действия обаче остава да бъде взето от разширеното ръководство на партията утре, след като станат ясни резултатите от вота.

Ще положим огромни усилия за съставяне на правителство, надявам се с малко компромиси, защото предишния път бяха много, декларира Борисов.

Огромна благодарност към българите, че препотвърдиха нашата политика и че трябва да продължим да управляваме, заяви още той и допълни, че за пореден път десницата в България категорично е победила социалистите. Българският народ е мъдър и съм му благодарен, че отчете всички рискове, каза Борисов.

По думите му ГЕРБ като първа политическа сила са длъжни да съставят правителство, отчитайки всички грешки и неразумни компромиси, които са правили. Всяко друго решение, с мандат на втората, третата или петата политическа сила, ни връща във времето на Орешарски, предупреди той.

Ние имаме редкия шанс от 1 януари да бъдем председатели на ЕС като държава и трябва от утре да се направи така, че нацията да бъде единна, категоричен беше лидерът на ГЕРБ. Той обеща да предложат на парламента следващите избори да се проведат по мажоритарната система.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, от своя страна, отбеляза, че точно поради действията на "патриотите" по границата през последните дни, когато техните активисти спираха автобусите с изселници от Турция, Съвета на Европа ги нарича "фашисти".

Той изрази и надежда ГЕРБ да са си взели поука от двата недовършени мандата.

Според нас проблемът е във формулата за съставяне на мнозинствата в Народното събрание, добави Карадайъ и заключи, че сега е много важно в България да има стабилност и сигурност, като същевременно напомни, че за тях формулата на стабилността е ценностно мнозинство на база сходства в програмите.

ДПС винаги е защитавало независимостта на българската политическа система, обобщи лидерът на движението.

Коментатори изтълкуваха думите му като готовност за подкрепа към правителство на малцинството, но не и за кабинет с участието на Обединените патриоти.

Ахмед Доган гласува в изборите на 26 март. Според официалния сайт на ДПС почетният председател на партията е дал гласа си "за да спасим България"