Досегашният лидер на най-голямата парламентарна група, който е поредният политик с оставка след скандала "Апартамент гейт", ще продължи да оглавява и предизборния щаб на партията

Аз съм жертвата, категоричен беше Цветан Цветанов, който обяви, че се оттегля от 44-тото Народно събрание. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и един от основателите на партията преди 13 години се принуди да подаде оставка като депутат след скандала с "апартаментите на властта", който тръгна преди седмица от разследване на радио "Свободна Европа" и Антикорупционния фонд.

Разкритията за луксозните апартаменти на фирма "Артекс" в столичния жк "Изток" , купени на занижени цени от представители на управляващите, започнаха преди седмица и вече доведоха до оставките на правосъдния министър Цецка Цачева, зам.-министъра на младежта и спорта Ваня Колева и зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов, който напусна поста си във вторник.

Цветанов обяви решението си едва сега, тъй като през последните няколко дни беше на работно посещение в САЩ. Той запазва поста си на зам.-председател на ГЕРБ, като ще продължи да оглавява и предизборния щаб на партията за европейския вот на 26 май.

"Всичко, което съм правил през живота си, е било в името на законността. Няма проблем в това, че председателят на ПГ на ГЕРБ ще напусне поста си. Аз оставам зам.-председател на партията и председател на Националния предизборен щаб.

За мен ГЕРБ е кауза. Най-мъдрото решение в случая беше да напусна парламента, за да могат да се пресекат всички спекулации. Ако не бях напуснал Народното събрание, нямаше да съм солидарен с Николай Нанков, Ивайло Московски, Валентин Радев, Цецка Цачева, Ваня Колева и Красимир Първанов. Те също нямаха никаква вина, но се разделиха с постовете си и по този начин поеха морална и политическа отговорност. Колко пъти БСП поеха отговорност за своите действия?"

В пространното си изявление пред медиите в Народното събрание Цветан Цветанов увери, че в ГЕРБ няма разцепление:

"Няма никаква драма от това, че председателят на ПГ на ГЕРБ ще напусне 44-тия парламент. Няма никаква драма от това за сплотеността на ПГ на ГЕРБ. Аз ще бъда заместник-председателя на ГЕРБ, председател на предизборния щаб, за да можем да консолидираме всички структури на ГЕРБ, да покажем, че сме по-силни от всякога.

С премиера Борисов имаме изключително прагматични и много искрени и истински отношения. Натиск не е имало. И никога не съм позволявал да има натиск. Винаги взимам решенията си, воден от общите интереси на каузата ГЕРБ и това, което би могло да ограничи всякаква възможна спекулация за нещо, защото чух, че едва ли не вече тука скандали, започва Цветанов да търси подкрепа, Цветанов търси друго, за да може да има някаква кръв и война.

В никакъв случай не трябва да се говори, че има някакво и минимално разделение в ГЕРБ."

Беше коментирана и темата за луксозния апартамент, купен на занижена цена в законна, по думите му, имотна сделка - наред с прокараните законови промени, които са улеснили друг проект на строителната фирма, в кв. Лозенец:

"Нямам от какво да се срамувам. Недейте да смятате, че тук ще сложа личното, егото си, за да защитавам себе си, защото не съм направил никакво престъпление. Най-правилното, справедливото и мъдрото е да излезеш от българския парламент. В случая жертвата бях аз. Фокусът падна върху мен, защото бях политическото лице, което трябваше да бъде ударено.

Тези обвинения, че има някакъв лобизъм, свързан със сградата на фирма "Артекс" - за всички тези, които разбират от право, този закон няма никакво отношение с тази сграда."

Той кацна няколко часа по-рано, а преди да оповести окончателното си решение, че излиза от парламентарната политика, се срещна с премиера Бойко Борисов, като междувременно дори попречил на свои привърженици да го посрещнат на летище София - където обаче също го чакаха камери и микрофони.

Освен като лидер на депутатите от ГЕРБ, Цветанов овакантява и председателското място в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. 

Ролята му е изключително важна за парламентарната работа, коментира по-рано през деня лидерът на НФСБ Валери Симеонов и допусна, че евентуалното отсъствие на зам.-председателя на ГЕРБ ще доведе до сериозен трус в Народното събрание:

"Определено трус, да. Другото не ми се ще да го мисля, но не е невъзможно. Без Цветанов в парламента ще се работи много по-трудно, ако въобще парламентът работи. Мисля, че ролята на Цветанов е изключително важна, значима и бих казал незаменима, като един посредник между различните групи, между различните крайни полюси в различни законопроекти или решения. С всяка година го виждам, че той се усъвършенства в ролята си на политически посредник и обединител. Трудно ще е да бъде заменен Цветанов."

Източник: по БНР / БНТ