От поста си се оттегля и зам.-министърката на спорта, кумица и съседка на Цветан Цветанов, която също си е купила луксозно жилище на силно занижена цена

Министърът на правосъдието Цецка Цачева подаде оставка в събота заради купеното от нея жилище на ул. "Юрий Гагарин" в столичния квартал "Изток". Премиерът Бойко Борисов е приел оставката, а по-късно, по негово лично настояване, от своя пост се оттегли и зам.-министърът на спорта Ваня Колева. Разследва се и покупката на апартамента на Цветан Цветанов.

"Оставката е личен акт. Във времето назад съм доказала, че мога да нося отговорност. Не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов в тази вече предизборна кампания, нито пък на правителството като цяло, поради което считам, че решението ми е правилно, а то е споделено и от министър-председателя. Натиск категорично не е имало от страна на премиера, отношенията ни са коректни", уточни Цачева и допълни:

"Нямам никакви притеснения за извършени престъпления, тъй като, повтарям, не съм в никакви връзки с фирмата продавач, нито пък може да се говори за злоупотреба с власт. Моето убеждение обаче е, че докато вървят проверките на антикорупционната комисия и на ВКП, не е редно да изпълнявам функциите на министър на правосъдието."

Тя не смята, че оставката й е прибързана, макар според нея да няма нарушения при покупката на апартамента. Обяснението й по-рано бе, че жилището е придобито "на зелено", преди акт 16 - и затова цената му е била по-ниска, а сумите са платени по банков път и е продала личния си апартамент в Плевен.

След нейното оправдание, че предстои доплащане към силно занижената цена, разследващите журналисти обаче показаха нотариалния акт, където не са били упоменати такива суми. Докато оставката й бъде гласувана в парламента, Цецка Цачева е поискала да излезе в отпуск.

Досега Борисов е приел шест министерски оставки в рамките на този кабинет, а е отхвърлил две - на енергийния министър Теменужка Петкова и на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, припомня БНТ. Още докато беше на Европейския съвет в Брюксел в средата на седмицата той обеща виновните да си понесат последствията. 

Цецка Цачева се оттегля заради скандала с луксозните апартаменти, построени от фирма "Артекс" и закупени от видни представители на властта на цени под пазарните.

В предишния мандат на кабинета "Борисов" тя заемаше поста "председател на Народното събрание" и беше издигната от ГЕРБ като кандидат-президент, а след изборната й загуба от Румен Радев се стигна до оставка на правителството и предсрочни избори. 

"Всеки министър преценява в каква ситуация, по лични причини или политически, да подаде оставка. Това не означава, че ще развали мнозинството в парламента, ще го разклати или ще го направи по-нестабилно", коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, току-що преизбран за лидер на ВМРО.

Коалиционният му партньор Волен Сидеров, председател на парламентарната група на Обединените патриоти, дори напомни, че премиерът Борисов действа по този начин: "На обвиненията се отговаря с оставка, с морален акт. И това прави чест, между другото. Най-вероятно нещата там са законово точни, но морално-етичният въпрос... разшумя се доста. Българите са много чувствителни на тема имоти."

Според него ГЕРБ ще се справят добре на изборите, независимо дали Цветан Цветанов ръководи предизборния щаб.

"Цветанов съм сигурен, че ще има също разговор с премиера и аз очаквам лично някакви размествания. Малко се митологизира личността и значението на г-н Цветанов като машината за избори, без която ще рухне", отбеляза Сидеров.

Разкритията за "апартаментите на властта" тръгнаха на 19 март от американското радио "Свободна Европа", което в началото на тази година възстанови българската си секция. Разследването им е осъществено съвместно с гражданската организация "Антикорупционен фонд".

В края на работната седмица стана ясно, че сделките с апартаментите на Цветанов, Цачева, Вежди Рашидов и зам.-министъра на спорта в жк "Изток" се проверяват от прокуратурата и антикорупционната комисия, като правосъдната министърка сама е поискала проверката, "като бъдат проследени средствата, с които е придобит имотът, и бъде установено има ли конфликт на интереси с фирмата продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения при договорните отношения" между купувача и фирмата продавач..

По отношение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветанов ще се проверява и за конфликт на интереси заради приети промени в Закона за устройство на територията. Подалата оставка Ваня Колева, която е негова кумица, е и съседка на семейството му в луксозната сграда "Летера" на емблематичната улица "Латинка".

"Да се правят подобни компромати, защото за мен това е истински компромат, обслужва само и единствено предстоящата европейска кампания. Дали след като приключи всичко и когато всичко се установи, че е законово и в рамките на закона - дали ще ми се извини някой за това?", запита Цветанов след разгарянето на скандала и преди да замине на конференция в САЩ.

От антикорупционната комисия съобщиха, че ще проверят пазарните цени на имотите на четиримата, произхода на парите, с които са купени, както и съмненията за търговия с влияние или конфликт на интереси.

Част от проверката ще бъде и наличието или липсата на свързани лица в политически партии и "Артекс", както и дали дружеството е правило предизборни дарения. Ще се анализират цените, на които "Артекс" е продавала жилищни имоти от 2017 г. насам. Ще се търси информация и дали други депутати, министри и висши чиновници са купували апартаменти от фирмата.

Заради съмнения, че дружеството се е облагодетелствало от законова поправка, която удължава срока на разрешителните за строеж от пет на 10 години, всички документи, с които "Артекс" е получавала разрешения, също ще бъдат изискани.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е един от вносителите на поправката в Закона за устройство на територията, бе категоричен, че определението "поправката Артекс" е подвеждащо внушение.

Спорът е за строеж на "Артекс" на ул. "Златен рог" в столичния кв. Лозенец. Главният архитект на София разпространи съобщение, от което е видно, че разрешението за небостъргача срещу "Кемпински хотел Маринела" е било издадено през януари 2007 г., а строежът е започнал три години по-късно.

Един път разрешението е презаверено, но вторият път е отказано. През август 2017 обаче зам.-строителният министър Валентин Йовев е уведомил Столичната община, че срокът за строеж на обекта е 10 години и следва да се смята от датата на започването му - януари 2010, разказва БНТ.

По-късно става ясно ,че писмото няма задължителен характер. До общината сигнали за нарушения са изпращали от Инициативен комитет "Лозенец". Гражданите са писали до омбудсмана, както и до вътрешната комисия в парламента. Цветан Цветанов е препратил този сигнал в общината през юни м.г., няколко дни преди да изповяда сделката си с "Артекс" пред нотариус.В началото на 2018 г. ДНСК също са извършили проверка на строежа и са информирали Столичната община, че нарушения няма. Сега е започната нова проверка, както на място, така и по документи.

Междувременно адвокатската кантора, наета от строителната фирма "Артекс" разпространи съобщение до медиите, в което още веднъж обяснява, че продажбата на апартамент на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов е законна.

Според обяснението фирмата напълно пазарно и законно е разменила двата стари, но добре поддържани апартамента на Цветанов срещу нов.

Доплатено е със 100 хил. лева единствено заради разликата в квадратурата - като цената на един квадрат според изчисленията на "Артекс" е 1280 евро.

Адвокатската кантора предупреждава, че ще заведе дела срещу всички, които клеветят името на дружеството и накърняват неговите интереси.

Източник: По материали от БНТ