Струва ли си новата екранизация по Стивън Кинг, в кината от този петък, 5 април?

"Понякога смъртта е за предпочитане!" - обявява рекламата за новия филм по един от най-популярните романи на Стивън Кинг, но и двете киноверсии (без да броим продължението от 1992 г.) изглеждат като евтин хорър в сравнение с оригинала.

Джейсън Кларк ("Терминатор: Генисис", "Възходът на Планетата на маймуните") е лекар от спешно отделение, който се мести на нова, по-спокойна работа в студентската здравна служба на университета в Мейн. Със съпругата си и двете им деца (момиченце на осем и съвсем малко момченце) се местят в провинциална къща - далеч от града, насред гората и край шосе, по което често минават тирове...

В огромния им заден двор, скрито сред дърветата, се оказва местното гробище за домашни любимци, където децата погребват умрелите си питомци с ритуал, който изглежда обещаващо потискащ.

Отвъд него обаче има някогашни индиански територии, където броди древен демон, а почвата е "гнила" - негодна за друго, освен да съживява мъртъвци...

Стивън Кинг базира романа си от 1983 г. донякъде на лични преживявания - докато той е гост-преподавател в същия университет, семейството му обитава крайпътна къща. Трафикът обаче създава опасни ситуации, довели до обособяването на близкото гробище за домашни любимци, където дъщеря му Наоми погребва и тяхната котка, блъсната на шосето.

Тогава води същия спор за смъртта и подрастващите със съпругата си Табита Кинг - и е категоричен, че трябва да им кажат истината, защото: "Не бива да лъжете децата". Разходките на сина му Оуен, днес също писател, пък се разминават на косъм от пътен инцидент.

Всичко си беше като в книгата, но без свръхестествените елементи, спомня си Стивън Кинг. Днес смята "Гробище за домашни любимци" за своята най-мрачна и най-тъжна творба, като признава, че до издаването й се е стигнало случайно - за да се отърве от неизгоден договор с издателство "Дабълдей".

Първата екранизация е дело на режисьорката Мери Ламбърт и излиза през 1989 г., а Стивън Кинг е сценарист и има епизодична роля като свещеник.

През 1992 г. тя снима и продължението с 13-годишната звезда от "Терминатор 2" Едуард Фърлонг, Антъни Едуардс (сериала "Спешно отделение") и Кланси Браун ("Шотландски боец", "Изкуплението Шоушенк") - вече без участието на самия писател.

Римейкът, по кината от този петък, 5 април, е режисиран от тандема Денис Уидмайър и Кевин Колш. Най-известното име в актьорския състав е Джон Литгоу в ролята на съседа Джъд, а основната тежест пада върху малката Жете Лорънс, играла досега в "Снежният човек" (2017) и така в сериали като Younger и Sneaky Pete, а сега принудена да се превъплъти в зомби версия на Линда Блеър от "Заклинанателят" (1973).

Въпреки амбициите да повтори успеха на първия "То" (2017) и повечето отзиви на критици, които го нареждат сред най-добрите екранизации по Стивън Кинг, новото "Гробище за домашни любимци" не успява да всее достатъчно ужас - сякаш е правен за тийнейджърска публика.

Най-стряскащото нещо във филма са прелитащите по шосето камиони, а възкръсналият котарак Чърч (игран от четири котки, всяка със собствена актьорска задача) се държи като типичен представител на своя вид - хищник от върха на хранителната верига, който оставя драскотини по кожата на стопаните си, носи им мъртви птици като плячка и се настанява да спи в бебешката кошарка...

Първоначалният сценарист Мат Грийнбърг е работил и по други адаптации на творби от Стивън Кинг: Mercy, "1408", "Децата на царевицата 3", а авторът на сценария Джеф Бълър е създател на сериала по Джордж Р.Р. Мартин Nightflyers.

В новия "Гробище за домашни любимци" те са внесли една значителна промяна в сюжета - вероятно защото работата с най-малкото дете в актьорския състав (всъщност двама братя близнаци) не би била пълноценна без спецефекти. И това далеч не е единствената изненада за зрителите, които са запознати с оригинала...

Продуцентът Лоренцо ди Бонавентура ("Трансформърс") обаче вижда потенциал за още един филм, който да е предистория.