Не е фашизъм на дребно, а страх, популизъм и твърде много несвършена работа от държавата, която може да ни коства пари

Случаят със семейството сирийци в Елин Пелин отново ни накара да се замислим доколко толерантни и приемствени сме ние българите. И доколко страхът влияе на хората, изкарвайки на показ най-лошото от тях. 

Каква е ситуацията накратко: 

След като преди пет години къщата им в Сирия е разрушена Фатима и Фахим Джабер напускат страната и се запътват към Европа заедно с най-малкия си син. Преди шест месеца попадат в Елин Пелин, а скоро след това получават и хуманитарен статут. След като семейството пребивава легално у нас - по закон общината е длъжна да издаде лични документи, но общината бави тези документи вече два месеца.

И така докато преди няколко дни не се стига до протести срещу това сирийското семейство да живее в Елин Пелин. По време на протеста кметът (от патриотична формация) заявява открито, че няма да допусне семейството да живее в града, защото така стресира съгражданите му. 

"Утре, вдругиден ще станат повече от нас. Това е недопустимо и ние, шопите, категорично няма да го допуснем", заявява кметът Ивайло Симеонов и допълва, че семейстовто трябва да намери друго място, където да живее. "Не смятам да допусна който и да е да нарушава мира на моите съграждани", заявява Симеонов.

Междувременно съгражданите се заканваха, че мюсюлмани в града няма да бъдат допуснати, и сирийското семейство първо ще бъде покръстено, а едва след това, ще бъде пуснато в града. 

Същевременно живеещите в общината заявяват, че не ги притесняват Фатима и Фахим, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт.

Големият въпрос в случая не е дали българите са гостоприемни, дали са добри и т.н. Българите са преди всичко друго обикновени хора, които в условия на насаден страх се поддават на манипулации. А манипулациите виреят най-добре там, където няма информация. 

Същевременно няма как да бъде дадена тази информация, от която хората се нуждаят - каква е конкретната държавна и общинска политика по разселването на бежанците и на мигрантите с хуманитарен статут, по простата причина, че ясна такава политика просто няма. 

По-лошото е, че местната власт, вместо да даде успокоение на хората и да обясни, че на територията на Елин Пелин няма да се създава гето, а се заселва само едно семейство, решава да разбуни духовете (около месец преди изборите) и да всее напрежение. Шест месеца ситуацията е под контрол и изведнъж - изненада. 

Оттук до дело в съда в Страсбург за нарушаване на човешките права на сирийското семейство пътят не е особено дълъг. А там е почти сигурно, че държавата ще бъде осъдена. Иначе казано, защото един кмет не си е съвршил работата, а държавата преди него е пропуснала да обясни на хората какво се случва, страната губи пари. 

И проблемът в случая не са хората. В друга ситуация те биха приели семейство сирийци и дори вероятно биха ги посрещнали добре. Въпросът е страхът, който вече витае в Европа и се експлоатира грубянски от всеки, който иска да извлече дивиденти. Но дори те не са проблемът. Проблемът е, че държавата позволява всичко това с липса на политики и некачествена комуникация.

Може и да се бъркам, но не смятам, че е особено трудно да се обясни идеята отделни семейства бежанци да се разселват по разни градове и села, за да може да не се събират те на групи и гета, с което да се предотврати зараждането на нови форми на организирана престъпност. Вероятно, представено така, с малко повече информация за конкретното семейство и обещания, че в града няма да бъдат изпращани повече или повече от еди колко си семейства, хората биха били по-отворени. И до проблем не би се стигнало. 

Въпросът е, че никой не знае дали това е така, защото си нямаме идея каква е държавната политика по разслването на бежанци. Нямаме си идея какъв е планът на държавата за след като тези хора са разселени по места. А всичко това незнание поражда само още страх, където място за рационални решения няма

Но пък реално в България рационалните и работещи решения са по-скоро случайност, отколкото правило. И докато основната задача на властите е да си търсят електорат за поредните избори, това няма как да се промени.